Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към народните представители с думите, че се изисква не мандатно мислене, а държавнически и визионерски решения.

"Днес не просто откриваме поредното Народно събрание. Днес полагаме началото на парламентарни процеси, които ще определят накъде ще върви България в следващите 10 и повече години. Намираме се в необичайна ситуация - ние сме в здравна, икономическа и социална криза и сме на прага на финансова и политическа такава", подчерта тя.

И допълни: „Внасяме днес в деловодството на парламента, промени в Закона за публичните финанси, с които се ограничават правата на премиера, който и да е той, да бъде ограничен във възможността да харчи безконтролно парите на хората.

Нинова припомня, че от четири години партията се опитва да внесе този закон, но той е отхвърлял от мнозинството. „Бяхме сами в опозиция в предишния парламент и не успяхме. Вярвам, че сега ще го направим по принципни съображение да сложим ред в управлението на финансите на страната", каза още тя.

Искам да пресека всякакви спекулации, които манипулират общественото мнение - не преговаряме със задкулисието за власт и пари, не правим скрити договорки, нито с Борисов за правителство, нито с ДПС за президент. Ние сме за открито, стабилно, честно и смело управление, за компетентно правителство, което да гарантира перспективата за България и за благосъстоянието на българския народ”, заяви още Нинова. 

"За нас парламентарната група на "БСП за България" задачата е може би най-лесна - ние има на какво да стъпим, защото последните 4 години сме последователни, стабилни и предсказуеми в политиката, която водим.

Към настоящия момент бих я очертала в пет направления: първо - за България, второ за здравната и икономическата, и социалната криза, трето за парламентаризма, четвърто за правителството и изпълнителната власт и пето за властта и задкулисието", заяви Нинова. Тя беше категорична, че БСП няма подкрепят правителство на ГЕРБ, но биха подкрепили втората политическа сила "Има такъв народ".