/ БГНЕС
Лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи покана за среща към партиите на 17 октомври (понеделник), на която да обсъдят спешни въпроси за цени, доходи и бюджет.

„Поканата на ГЕРБ за трета среща на представители на парламентарните групи за включване на президента Зеленски в откриването на Народното събрание е излишна и ние няма да участваме в нея“, посочи Нинова на официалната си страница във фейсбук.

По думите й ключовите теми за българските граждани са високите цени и ниски доходи, инфлацията и липсата на предвидимост и призова партиите да обсъдят спешни мерки, като тавана на цените на ток, газ, вода и парно, както и бюджета за 2023 г.

„Преговорите за съставяне на правителство трябва да вървят успоредно с гласуване на бюджета. Дори да няма правителство, бюджет трябва да има“, допълни тя.

„Предвид краткото време и практиката всяка група да внася допълнителни, често взаимно изключващи се предложения, ние от “БСП за България” призоваваме за отговорност и внасяме покана за среща в понеделник, от 13:00 ч. в НС, на която да бъде обсъдена макрорамката на бюджет 2023 г., както и да се търси съгласие по спешните мерки за подкрепа на семействата и икономиката до края на годината“, посочи още Нинова.

Вчера новите депутати взеха решение посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова да не бъде канена на тържественото първо заседание на парламента.
За днес е насрочена нова среща между партиите. Този път тя е инициирана от ГЕРБ-СДС. Те предлагат да се изпрати покана към президента на Украйна Володимир Зеленски, който да направи видеообръщение по време на откриващото заседание на Народното събрание. 

Междувременно веднага след изборите ГЕРБ обявиха, че създават контактна група за преговори за кабинет с всички парламентарно представени партии, но все още нищо не е ясно. Повечето партии още не са изразили категорична позиция. Положителен отговор засега има единствено от формацията на Стефан Янев – „Български възход”. И категоричен отказ от „Възраждане”. От „Продължаваме Промяната” заявиха, че ще бъдат контруктивна опозиция. "Няма да отидем на разговори с ГЕРБ за първия мандат", категоричен бе Асен Василев.