Не беше постигнато решение президентът на Украйна Володимир Зеленски да бъде поканен за видеообръщение в първия ден от 48-ото Народно събрание. Това съобщи Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС след проведената неформална среща между част от партиите в парламента. 

"Но постигнахме единодушие да бъде поканен на първия председателски съвет", допълни тя. 

Междувременно вчера новите депутати взеха решение посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова да не бъде канена на тържественото първо заседание.

"Ако бяхме поканили Зеленски на първото заседание, това щеше да покаже ангажираността на НС към сериозната политическа ситуация и войната. И към проблемите, които са се стоварили върху България като високите цени на горивата и инфлацията. ДБ и ПП нямаха сериозни аргументи защо да не поканим Зеленски на първото заседание", каза Даниел Митов от ГЕРБ.

"Ние отправихме покана и към ДБ, когато се внася предложението за военна помощ за Украйна да го направим съвместно, нямаше отговор. Ще видим тепърва какво ще стане", каза още той и допълни: "Въпросите за бюджета и високите цени са приоритети, които трябва да бъдат обсъждани и решавани. В тази ситуация сме заради бюджета, оставен от Асен Василев. Докарани сме до галопираща инфлация, която задушава бизнеса и гражданите именно заради този бюджет на Василев".

"На ембрионален етап са разговорите за съставяне на правителство", обясни ситуацията към момента Митов.

В крайна сметка стана ясно, че ГЕРБ не са получили подкрепата на "Демократична България" и на "Продължаваме промяната" за поканата към Зеленски.

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" коментира, че партията не участва и няма да участва в преговори с екипа, предложен от Борисов – с Росен Плевнелиев и със Соломон Паси.

"Предполагам в духа на уважение, ще присъстваме на срещата на БСП", допълни Минчев.

Той взе отношение и по казаното по-рано от президента Радев, заявявайки: "Въпросът за г-жа Митрофанова и присъствието ѝ на първото заседание е от интерес на достойнството на българската държава и не е страничен за обществото въпрос, категорично".

"По конкретни теми с ГЕРБ имаме съвпадения на вижданията, но това не е база за коалиция", каза още Минчев. Той бе категоричен, че ПГ на "Продължаваме промяната" е единна.

Депутатите от БСП не участваха в срещата в парламента и отправиха покана за такава в понеделник, но на по-важнd според тях тема - цени, инфлация, доходи и бюджет. "Български възход" също не присъстваха, а заявиха, че подготвителните срещи за откриване на НС се политизират. От партията на Стефан Янев призоваха разискването на всички политически въпроси да бъде оставено за пленарната зала. "Възраждане" също не дойдоха на инициираната от ГЕРБ среща, но лидерът на партията Костадин Костадинов пристигна специално, за да говори пред чакащите пред сградата медии. Той съобщи, че формацията му обсъжда да контрира и поканят Митрофанова в парламента.