„У нас зимен сезон ще има, но той ще е различен с безпрецедентни мерки. От утре започвам посещения по зимните ни курорти“. Това заяви вицепремиера и министър на туризма Мариана Николова в ефира на предаването „Неделята на NOVA“.

„Партита в хотелите няма да има. Ресторантите ще работят само за гостите на местата за настаняване при капацитет 50% и ограничение до 22 часа. Обсъждаме сменен режим, така че хотелите да могат да изхранват гостите си. Спа центровете работят, басейните, безпрецедентна е хигиената там. Фитнесите остават затворени.“, разясни Николова.

„Марките са разписани точно и ясно. Туристите трябва да са информирани, че нашите курорти са безопасни“, категорична бе тя.

„Разчитаме на вътрешния туризъм и резервации от съседните страни. Спадът е над 70% и ако достигнем 30% резервации, това ще е успех. Знаете, че туризмът даваше 12 % от БВП. Имайте предвид, че на световно ниво се очаква загубите в туризма да бъдат над 3 трилиона. Ако в крайна сметка ваксината сработи, тогава може да се каже, че загубите биха били до един трилион. При нас искам да кажа във всички случаи загубите ще бъдат значителни.“, смята още вицепремиерът.

„Към настоящия момент нашата политика по отношение достъпът до страната е била отворени граници, в краен случай PCR тест. Имаме заявки за нашите съседи по отношение на резервациите. Вече има турски туристи, сърби, от Северна Македония и Гърция“, каза още Николова.

„По мярката 60/40 сме осигурили запазване на над 25 хиляди работни места в бранша. С допълнителни 290 лева, които се дават, мярката за нашия бранш е 80/20. Така че бизнесът ще продължава да разчита на тази мярка основно“, обясни тя.

„Казусът с мутиралия вирус не може да се подценява. Ние в момента нямаме такъв риск. Здравните власти са тези, които следят всеки ден противоепидемичната обстановка и вземат решенията. Така че всяко нещо, което е рисково, ще бъде обсъдено“, подчерта министърът.

Мариана Николова каза още, че не се страхува и ще се ваксинира. „Имам асматични проблеми и дори лекарите ми препоръчват. Ваксинирала съм се и с противогрипната ваксина, тъй като се срещам с много хора“, обясни вицепремиерът.

„Ще празнувам празниците с близките си. Тези които са в заведенията да спазват мерките“, заключи Мариана Николова.