Николай Ненчев
Николай Ненчев / БГНЕС, архив
Ненчев застана пред Темида
92649
Ненчев застана пред Темида
  • Ненчев застана пред Темида
Съдът даде ход на делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев. В началото на заседанието защитата поиска за отлагане, тъй като Ненчев е председател на партия и е в предизборна кампания. Подсъдимият Ненчев обаче не възрази да се даде ход на делото. Призованите свидетели по делото са 23-ма, след които е и президентът Румен Радев.

Започна делото срещу Николай Ненчев

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев застана пред съда за обвиненията му свързани с ремонта на руските изстребители МИГ-29. Част от делото обаче ще се гледа при закрити врата, тъй като според прокуратурата сведенията в голямата си част в обвинителния акт представляват държавна тайна.

Николай Ненчев пред съда
БГНЕС

На излизане от залата Ненчев заяви, че делото е знаково. "В обвинителния акт чух повече от 7-8 пъти, че съм накърнил интересите на Русия. За пореден път имам чувството, че ме обвинява руски, а не български прокурор", коментира той.

Прокуратурата: Николай Ненчев е обвиняем за тежки престъпления по служба

Президентът ни Румен Радев също е един от свидетелите по делото. Той е призован в качеството му на главнокомандващ на ВВС. В тази връзка Ненчев коментира докладна на Радев до тогаващния министър на отбраната Ангел Найденов. "От нея е видно, че Радев настоява да се търсят други възможности и насочва вниманието на министъра да погледне по-сериозно към Полша и колко добри са възможностите на полските заводи", посочи той.

Прокуратурата внесе обвинителен акт за МИГ-овете срещу Ненчев в съда

Ненчев обаче се опасява Румен Радев да не се откаже от думите си. "Стана ми твърде странно неговото поведение впоследствие", коментира бившият военен министър.

Днес е разпита  на заместничката на Ненчев. Според прокуратурата именно по разпореждане на бившия министър Десислава Йосифова  е заключила в каса договорите за ремонта на изтребителите. По думите на прокурорите по делото тя е потвърдила пред съда за тези действия. На 12 април предстои да бъде разпитан и президентът Румен Радев.