Независими депутати да не могат да образуват ПГ, предложи Мая Манолова
Независими депутати да не могат да образуват ПГ, предложи Мая Манолова / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Независими народни представители не могат да образуват парламентарни групи, а съществуващи парламентарни групи не могат да се сливат или разделят. Това е предложила в редакцията на Правилника за дейността на Народното събрание депутатът от Коалиция за България Мая Манолова, зам.-председател на парламента. Тя е председател на временната комисия за изработването на правилника и е направила основните промени, които днес дискутират на заседание на комисията.

През последната седмица на месеца Манолова предлага също заседанията да се провеждат в четвъртък и петък от 9.00 до 14.00 ч.

В началото на заседанието Павел Шопов поиска да не се прави редакция на Правилника за дейността на парламента, изработен в 41-ия парламент, а да се изготви чисто нов текст на документа, с нови глави, правомощия и задължения. Председателят на комисията му отговори, че е добре сега да дискутира този вариант, за да има сформирани комисии, без да ги гласуват, а до вторник другата седмица да се направят предложения за промени.

Сред другите акценти, внесени за дискусия, се забелязва предложението народните представители да не могат да бъдат задържани и срещу тях да не може да бъде възбуждано наказателно преследване, освен за извършено престъпление от общ характер, и то с разрешение на Народното събрание, а когато то не заседава - с разрешение на неговия председател.

Когато са налице достатъчно данни, че народен представител е извършил престъпление от общ характер, главният прокурор отправя мотивирано искане до Народното събрание, а когато то не заседава - до неговия председател, с което се иска разрешение за възбуждане на наказателно преследване. Към искането се прилагат достатъчно данни. Разрешение за възбуждане на наказателно преследване не се изисква при писмено съгласие на народния представител.