Немската гимназия в София отново е с най-висок бал
Немската гимназия в София отново е с най-висок бал / снимка: Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова
Немската гимназия в София отново е с най-висок бал
65061
Немската гимназия в София отново е с най-висок бал
  • Немската гимназия в София отново е с най-висок бал

Балът за прием след 7-и клас е по-висок тази година. Това заяви шефът на столичния инспекторат Ваня Кастрева. По думите и най-високият бал в София за прием при първо класиране и тази година е в 91-ва Немска езикова гимназия - 34, 61. Кастрева обясни, че за момичетата в Немската гимназия балът е по-висок - 35,08.

По думите й на второ място е Софийската математическа гимназия с бал за прием 34,44. Тя заяви, че математическата гимназия няма квоти за прием за момичетата и момчетата и най-високият минимален бал от 35,52 е в паралелката с природоматематически профил и с интензивно изучаване на немски език.

На трето място по бал е 73-то СОУ „Владислав Граматик" с бал 33,91, на четвърто място е Първа английска езикова гимназия с бал от 33,29. Петото място си разделят 164-та Испанска гимназия и Втора английска гимназия с бал от 32,92.

На шесто място по бал в столицата е Френската езикова гимназия, а след нея са 35-то СОУ „Добри Войников", 22-ро СОУ, 133-то СОУ, Националната търговско-банкова и Националната финансово-стопанска гимназия.

По думите на Ваня Кастрева 579 седмокласници не са класирани никъде, защото са посочили твърде малко училища и балът им не е достигнал: „Тези деца автоматично участват във втория етап на класиране, което означава, че родителите е редно да проследят резултатите и от второ класиране, което ще бъде оповестено на 4 юли".

Ваня Кастрева обясни, че седмокласниците и техните родители могат да проверят резултатите на учениците както на сайта на образователното министерство, на страницата на регионалния инспекторат по образование-София, както и в училищата-гнезда.

Тя обясни какво трябва да направят родителите, след като резултатите от първо класиране са вече факт: „Ако едно е излязло на първото си желание, то трябва непременно да се запише с оригиналното си удостоверение за завършен седми клас и оригиналната служебна бележка в училището, в което е класирано. Ако родителите желаят детето да продължи да участва и на втори етап на класиране, те трябва да отидат в училището, в което са класирани и на място да попълнят заявление за участие във втория етап на класирането".

Седмокласниците могат да проверят в кои училища са приети на два адреса в интернет: на http://7klas.mon.bg или на http://mon7.mon.bg.