/ Istock
Не повече от 65 съдебни лекари работят в страната, а са необходими около 180. Това каза доц. Александър Апостолов, председател на Българското дружество по съдебна медицина.

На 9 август за обществено обсъждане беше публикуван проектът на медицинския стандарт по съдебна медицина и деонтология.

В понеделник на извънредно заседание на Комисията по здравеопазване в парламента бяха изслушани министърът на здравеопазването Христо Хинков и председателят на Българското дружество по съдебна медицина доц. Александър Апостолов за правилата и процедурите при изготвянето на съдебномедицинската експертиза, както и определянето на вида на телесна повреда. Повод стана случаят с насилието над 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора. 

Сдружение: Личните лекари да могат да отписват пациенти при проявена агресия

Според доц. Александър Апостолов предложеният проект за стандарт по съдебна медицина трябва да се прецизира. Бихме могли да направим някои неголеми промени и да се получи не лош първоначален вариант на медицинския стандарт. В сегашния проект се указва, че съдебномедицинската дейност в болниците ще може да се осъществява в клиники, отделения или лаборатории по съдебна медицина от трето ниво на компетентност.

По изключение се допуска в болниците тя да може да се извършва от съдебен лекар в рамките на отделение или клиника по „Обща и клинична патология“, при спазване на разделението на патологоанатомична и съдебномедицинска работа. Доц. Апостолов посочи, че по време на общественото обсъждане ще предложат да отпадне изискването за третото ниво на компетентност, защото някои болници не могат да отговорят на него и това ще обезсмисли идеята. По думите му в проекта има и думи, които противоречат на други документи, което би трябвало да се прецизира.
Десислава Пеева/БТА