Не можело да се позовем на договора за членство в ЕС за АЕЦ „Козлодуй”
Не можело да се позовем на договора за членство в ЕС за АЕЦ „Козлодуй” / снимка: DarikNews.bg

България не може да се позове на член 36 от Договора за присъединяване към ЕС с искането си за рестартиране на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Това каза министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова в парламента при дискусията по проекторешението, внесено от БСП и ДПС за започване на преговори с ЕК за повторно отваряне на реакторите.

Според Гергана Грънчарова чл. 36 от Договора дава възможност за защита, а не за компенсации. „Ако реакторите произвеждаха газ и бяхме в апогея на кризата, може би щях да съм от първите в защита на възможността правителството да се обърне към ЕК, позовавайки се на чл. 36, макар и пак на ръба на процедурата, каза Грънчарова. По думите й трябва да се търсят възможности за съфинансиране от Брюксел по въпроса за разширяването на хранилището в Чирен, свързването на газопреносната мрежа в региона, както и политическа подкрепа при реализирането на проекта Набуко. За всичко това тя припомни, че са нужни 920 млн.евро. На финала на изказването си Грънчарова призова дебатът да не се използва за помпане на вътрешнополитически мускули преди изборите.

Вицепремиерът Ивайло Калфин от своя страна каза, че чл. 36 действа до края на тази година. По думите му, ако за залата се окаже безсмислено стартирането на процедура за преговори в ЕК по въпроса за отварянето на реакторите, правителството само ще свърши това.