НДСВ предлага Бяла книга за положението на децата в социалните домове
НДСВ предлага Бяла книга за положението на децата в социалните домове / снимка: БГНЕС

Да бъде създадена Бяла книга за положението на децата в социалните институции у нас и да се засили контролът върху разходването на средствата в тях, предлагат от ръководството на НДСВ.

Предложената Бяла книга ще направи актуална оценка на социалните институции у нас и ще предложи мерки за решаване на проблемите в тях, обясни заместник-председателят на НДСВ Христина Христова и добави:

„Всеки дом трябва да бъде описан със списък на самите деца поименно – три деца да речем до 25 април ще бъдат в приемни семейства, тоест с напълно детайлна, реална информация за всяко дете и какво ще се направи”.

От НДСВ настояват и за отчет на направените в домовете проверки и изпълнението на предписанията.

Има инспекторат към Агенцията за социално подпомагане, който трябва непрекъснато да инспектира, т.е. да контролира, дали парите се изразходват по предназначение, защото аз чух, че за 2007 година около два милиона в края на годината не са били изразходвани за домовете, а са пренасочени към други дейности, каза още Христова.

Според Христина Христова, ако кметовете или директорите на институциите не изпълнят предписание, те трябва да бъдат глобявани с по 500 лева за всяко нарушение.