/ /iStock
През 2023 г. 8 на сто от компаниите в Европейския съюз, които са с 10 или повече служители, са използвали в своята дейност технологии, базирани на изкуствен интелект (АI). Това сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

През миналата година България е била на предпоследно място (3,6 на сто) в ЕС по дела на фирми, които са използвали технологии с изкуствен интелект в бизнеса си, спрямо всички компании в страната, които са с 10 или повече служители.

Последна е била Румъния (1,5 на сто), а преди нашата страна са класирани Полша (3,7 на сто) и Унгария (3,7 на сто).

Как изкуственият интелект влияе и вече променя пазара на труда (ВИДЕО)

Водещи са били Дания (15,2 на сто), Финландия (15,1 на сто) и Люксембург (14,4 на сто).

Технологиите с изкуствен интелект се интегрират в системи, които се използват за анализ на текст и за извличане на информация от него, за транскрибиране на гласови съобщения, както и за разпознаване, и за генериране на езикови модели.

Системите с ИИ се използват и в процеса на т.нар. машинно обучение. То е част от научните изследвания, свързани с развитието на изкуствения интелект. Машинното обучение се занимава със създаването, изследването и развитието на приложни математически алгоритми, които откриват зависимости и учат компютрите да се самообучават без намесата на човека, като интерпретират огромни количества входящи данни.

Благодарение на технологиите с изкуствен интелект компаниите имат възможност да събират и обработват значителен обем от данни. Те ги използват, за да прогнозират резултатите от своята дейност, както и за да приемат решения за нейното ефективно развитие, посочва Евростат.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА/Евростат