/ DarikNews.bg
Чавдар Велинов, който напусна групата на БСП в парламента, се присъедини към групата на шестимата социалисти, които се отцепиха миналия месец.Той застана до тях на брифинг, на който бяха представени новите законодателни инициативи на независимите вече депутати.

Велинов обясни, че не е напуснал групата заедно с шестимата си другари поради личен битов проблем. Той обаче няма да напуска партията. 

"Моите принципни различия са по начина на водене на политиката на групата, по начина на вземане на решения, по духа, който витае в групата. Моята душа е спокойна, аз съм уверен, че това, което правя, е правилният начин, защото онова, което ни завещаха бащите на социализма в България, е нарушено категорично", коментира той.

"Няма да напусна партията, партията е в мен. 50 г. аз членувам в тази партия. Нашата партия днес се е поддала на властолюбивото чувство да си едниствен, ръководството да е единствено, безгрешно, непризнаващо никакво чуждо мнение", продължи Велинов.

Още един социалист напусна парламентарната група на БСП

Попитан дали ще има още отцепници, Красимир Янков посочи, че това е личен акт.

"Това е личен акт на всеки в БСП. Всеки един от нас осъзнато е взел това решение, за да се раздели с тези 130-годишни темели, които в момента изгниват", коментира той.

На въпрос дали напусналите ще направят нова партия, Янков отговори, че бъдещето ще покаже.

На брифинга те представиха и предложение за промяна в правилника на Народното събрание - независим депутат да има право на декларация от трибуната на Народното събрание, когато това му е възложено от десет и повече депутати. Предлага се още времето за изказване на независимите да бъде равно на това за най-малката парламентарна група.

Независимите депутати предлагат още след изтичане на мандата на охраняваните лица по Закона за НСО, те да бъдат обслужвани още 1 година, а не както е досега - 4.

Друг проектозакон предвижда промяна в Закона за кредитите на студенти и докторанти - да могат да се възползвати учащите задочна и дистанционна форма.