Христо Иванов
Христо Иванов / Източник:
Арестуваха зам.-председателя на ДБ Иво Мирчев заедно с още няколко души, после ги пуснаха
Напрежение възникна по обед между протестиращите и полицията в Росенец. Ескалацията съвпадна с началния час на обедните новини на телевизиите. Протестиращите, поканени в акцията на Христо Иванов да плажуват свободно, опитаха да пробият полицейския кордон, който ги разделя от другия протест - на активистите на ДПС.

За кратко полицейската верига бе пробита. На земята бяха съборени полицаи. Протестиращите на "Да, България", сред които и Васил Гюров, напираха да отидат по суша до плажа, но униформените не ги допускаха. На място пристигна и бургаският кмет Димитър Николов заедно със самия Христо Иванов. Иванов отиде в Бургас по-рано сутринта, за да търси съдействие от кмета на общината за протеста си.

протести в Росенец
DarikNews.bg

Зам.-председателят на ДБ - Иво Мирчев, е сред няколкото арестувани по време на безредиците.

Той бе задържан за кратко, след като удари полицай. Тон за ескалацията даде Христо Иванов, който буташе полицаи в напор да скъса веригата от униформени. И той, и друг арестуван сподвижник на ДБ, бяха пуснати след няколко минути, а след стълкновенията органите на реда позволиха на протестиращите да се упътят плажа за протест.

По време на ескалацията на напрежението кметът на Бургас бе замерян с бутилки вода. Той заяви, че е грешка да не бъдат допуснати да отидат на протест на плажа привържениците на Иванов, защото имат разрешение. Разрешение обаче имат и от ДПС. И двата протеста са подали заявления до общината и до полицията.

Източник:

Те са разделени от коли и сили на жандармерията.

Директорът на бургаската полиция, комисар Сотиров, беше категоричен, че е длъжен да запази живота и здравето и на двете групи протестиращи и затова няма да пропусне плажуващите протестиращи да продължат до плажа.

Източник:

"Всичките действия са за да запазим здравето и живота, както на едната група, така и на другата", каза директорът на ОД МВР-Бургас пред NOVA.

Други участници в акцията на лидера на ДБ обаче стигнаха безпрепятствено по вода с лодки до плажа.

Също от сутринта над 8 хил. членове и симпатизанти на ДПС, предимно от младежката организация на движението, заедно с партийното ръководство и депутатите на партията, се намират в имението на почетния председател Ахмед Доган, а част от тях са около него.

Те дойдоха за подкрепа на почетния председател след провокативната акция по вода отпреди няколко дни от страна Христо Иванов.