Напрежение в управляващата коалиция и парламента след предложението руският посланик у нас Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата. 

Днес след правителствено заседание на брифинг пред медиите вицепремиерът Асен Василев заяви, че кабинетът обсъжда дали да обяви Митрофанова за персона нон грата. По думите му въпросът е обсъден на заседанието на Министерския съвет и е възможно е до края на деня правителството да излезе с обща позиция по темата. 

Правителството решава дали да обяви посланик Митрофанова за персона нон грата

Такова предложение направиха по-рано през деня от "Демократична България", като отправиха упреци към поведението на Митрофанова. 

В своя позиция от трибуната на парламента партията посочиха: "През последните дни се множат свидетелствата за зверствата, извършени от руската армия в Буча и други украински градове. Световното обществено мнение е потресено от кадрите на трупове на цивилни граждани по улиците, от разкриването на масови гробове, от сведенията за изнасилвания и изтезания на невинни хора, за масови мародерства от страна на руски военнослужещи. Става все по-ясно, че режимът на Путин извършва военни престъпления, намиращи мащабите на геноцид".

"Демократична България" сурово осъжда клането на цивилни от страна на Русия и настоява България да се включи по-енергично в отпора на цивилизования свят срещу руската агресия в Украйна", прочете Антоанета Цонева.

От партията настояха още: "Като член на Европейския съюз страната ни да подкрепи нови, по-сурови европейски санкции срещу Русия; България да започне да предоставя на Украйна оръжия и муниции, които да й позволят да се защити срещу руската агресия и съпроводените с нея военни престъпления. Като припомняме, че като отговор на зверствата в Буча и на други места партньорски страни като Германия и Франция изгониха общо 75 руски дипломати, а Литва – и руския посланик, настояваме за обявяването за „персона нон грата“ на руският посланик у нас Митрофанова, чието поведение напоследък систематично е в разрез с Виенската конвенция за дипломатическите отношения и уронва достойнството на България".

„Демократична България“ иска Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата

По-късно вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова излезе с остра позиция по темата. 

"Нито Лидерският коалиционен съвет, нито Министерски съвет, нито Председателски съвет в Народното събрание е обсъждал и взимал решение за изгонване на руския посланик. Това е крайна стъпка с тежки и дългосрочни последици. Призоваваме за спокойно и разумно поведение, съобразено с българския национален интерес", посочи Нинова на официалната си страница във фейсбук. 



„Възраждане“ намират за неуместна идеята за изгонването на Митрофанова

От партия „Възраждане“, пък, определиха като неуместно и неподходящо "България да влиза в реториката, на която и да е друга държава и да гони посланик". Това коментира пред журналисти в парламента Цончо Ганев, народен представител от парламентарната група (ПГ) „Възраждане“ във връзка с декларираното от ПГ „Демократична България“ (ДБ) искане за обявяване на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова за персона нон грата. 

Междувременно от "Възраждане" организираха и протест пред сградата на парламента с искане на оставка на управляващата коалиция. Демонстрантите бяха категорични, че България няма място във военния конфликт между Украйна и Русия и не трябва да дава оръжие на Украйна. Част от протестиращите излязоха с изписан символ "Z" на гърбовете. "Z" е прокремълски символ на руската инвазия в Украйна.

Цончо Ганчев потвърди позицията на партията: "Ако ДБ толкова държат България да бъде въвлечена във военен конфликт, ако ДБ държат България да изпраща тежковъоръжени муниции, бих ги помолил всеки един от тях да нарами оръжие и лично да заеме поста си на фронтовата линия", каза депутатът. Според него страната ни е трябвало да изиграе ролята на посредник между тези два братски народа – украинския и руския. „Както украинският, така и руският народ, са братски на нас народи и ние трябва да милеем за всеки един от тях. По никакъв начин ние не трябва да даваме оръжие в ръцете, на които и да е от тези наши братя“, смята депутатът.  

"Руската федерация води война не само с Украйна, на страната на Украйна е почти цяла Европа и САЩ, които са част от този алианс, който имаме в момента, съвсем нормално е посланикът на Руската федерация, в която и държава да е, да има по-остро говорене", коментира Цончо Ганев. 

По думите му не е работа, на който и да било посланик да взима отношение по политиката на българската държава. 

Посолството на Русия: Критиките към нашия посланик са неприемливи

В края на март посолството на Русия у нас заяви, че смята за неприемливи критиките на българските власти към посланика на страната Елеонора Митрофанова. Това се казваше в позиция на дипломатическата мисия.

"Смятаме за неприемливо по никакъв начин чиновници на тази или онази страна независимо от ранг и официална длъжност публично да критикуват Посланика на Руската Федерация за оценките на случващите се в приемащата държава събития. Това директно противоречи на духа на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 година", посочиха още от посолството на Русия.