Цончо Ганев
Цончо Ганев / БГНЕС
От партия „Възраждане“ определиха като неуместно и неподходящо "България да влиза в реториката, на която и да е друга държава и да гони посланик". Това коментира пред журналисти в парламента Цончо Ганев, народен представител от парламентарната група (ПГ) „Възраждане“ във връзка с декларираното от ПГ „Демократична България“ (ДБ) искане за обявяване на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова за персона нон грата

Припомняме, че предложението дойде сутринта от ДБ, а малко по-късно вицепремиерът Асен Василев обяви, че правителството го обсъжда и е възможно до края на деня да има обща позиция по темата. 

Междувременно от "Възраждане" организираха протест пред сградата на парламента с искане на оставка на управляващата коалиция. Демонстрантите са категорични, че България няма място във военния конфликт между Украйна и Русия и не трябва да дава оръжие на Украйна. Част от протестиращите излязоха с изписан символ "Z" на гърбовете. "Z" е прокремълски символ на руската инвазия в Украйна.

Цончо Ганчев потвърди позицията на партията: "Ако ДБ толкова държат България да бъде въвлечена във военен конфликт, ако ДБ държат България да изпраща тежковъоръжени муниции, бих ги помолил всеки един от тях да нарами оръжие и лично да заеме поста си на фронтовата линия", каза депутатът.

Според него страната ни е трябвало да изиграе ролята на посредник между тези два братски народа – украинския и руския. „Както украинският, така и руският народ, са братски на нас народи и ние трябва да милеем за всеки един от тях. По никакъв начин ние не трябва да даваме оръжие в ръцете, на които и да е от тези наши братя“, смята депутатът.  

"Руската федерация води война не само с Украйна, на страната на Украйна е почти цяла Европа и САЩ, които са част от този алианс, който имаме в момента, съвсем нормално е посланикът на Руската федерация, в която и държава да е, да има по-остро говорене", коментира Цончо Ганев. 

По думите му не е работа, на който и да било посланик да взима отношение по политиката на българската държава
БТА