Днес официално депутатите се връщат на работа и стартира новият политически сезон. Те бяха посрещнати от протестиращи, които от рано сутринта започнаха да се събират в триъгълника на властта. На няколко пъти се стигна до напрежение между протестиращите и органите на реда. Засилено е полицейското присъствие, като в района на има и жандармерия. Обстановката пред бившия Партиен дом и към този момент е напрегната. 

След 8 часа към сградата на бившия Партиен дом полетяха яйца, храна и бутилки от минерална вода. Бяха запалени и димки. 

Един човек беше арестуван, а от МВР разпространиха кадри с въпросния протестиращ, показващи причината за ареста му. На видеото се вижда как задържаният скача върху полицейски автомобил. 



Около 9 часа част от протестиращите направиха няколко опита да пробият полицейския кордон. Малко по-рано, втори човек е задържан в района на пл. „Независимост“, след като при проверка у него са открити забранени предмети. Към момента се напрежение има и на служебния вход на Партийния дом, където са се събрали протестиращите в опит да нахлуят в сградата, където президентът Радев направи изказване, а парламентарните групи четат декларации.



Служители на МВР продължават да осигуряват реда в центъра на столицата, където протичат протестните действия. Полицията отново призовава гражданите да запазят мирната форма на протеста и да не се поддават на провокации.



Десетата сесия на парламента ще беше открита точно в 09:00 ч. с химна на републиката и на ЕС в присъствието на депутатите, министрите и президента.

протест партиен дом
БГНЕС