Министерството на здравеопазването осъжда незаконните действия на антиваксърите
Група антиваксъри нападнаха медицински екип в мобилен пункт за ваксинация във Варна. Медиците от 1-во ДКЦ са били принудени да прекратят ваксинацията, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Актуално работно време на COVID зоните във варненските ДКЦ-та

Ние няма да допуснем нашите медици да бъдат обиждани, обругавани и унижавани за това, че вършат съвестно работата си и спасяват човешки животи. Ваксините са най-ефективното средство за избягване на тежко протичане и смърт от COVID-19. Ваксинацията срещу COVID-19 в България е доброволна и всеки сам решава дали да си постави ваксина или не. Не принуждаваме никого, но няма да позволим на организирани групи антиваксъри да пречат на желаещите да се имунизират, гласи позицията на здравното министерство.

Вижте къде може да се ваксинирате във Варна

"Няма да им позволим заради самите тях. В същото време, когато антиваксърите нападнаха нашите медици, близо 5000 души се намират в болниците, а 390 берат душа в интензивните отделения с тежка форма на COVID-19. Повече от 95% от тях са неваксинирани. Когато утре същите антиеваксери развият тежки симптоми на COVID-19, ще искат от нашите медици, които вчера обругаха, да им осигурят най-доброто лечение. Няма обаче да можем да им го осигурим, ако ни пречат и не се спазват предписаните от експертите мерки", категорични са от ведомството.

Министерството на здравеопазването осъжда категорично незаконните действия на антиваксърите.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров настоява прокуратурата да разследва случая и ако се установят данни за извършено престъпление, виновните лица да бъдат изправени пред съда.