Надзорният съвет на НЗОК да поиска оставката на Цеков, настояват лекарите
Надзорният съвет на НЗОК да поиска оставката на Цеков, настояват лекарите / Sofia Photo Agency, архив
Надзорният съвет на НЗОК да предложи за уволнение Цеков, иска БЛС
62178
Надзорният съвет на НЗОК да предложи за уволнение Цеков, иска БЛС
  • Надзорният съвет на НЗОК да предложи за уволнение Цеков, иска БЛС

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса да внесе в парламента свое искане за оставката на шефа на институцията д-р Пламен Цеков. За това призоваха от Българския лекарски съюз, като настояха за провеждането на среща с Надзорния съвет, която да бъде открита за медиите. Основното искане, което ще бъде поставено на срещата от страна на лекарското съсловие, е да се прекратят методиките за финансиране на болничната и извънболничната помощ, и да бъдат приети правилата, действащи през 2012-а година.

Националната здравноосигурителна каса от една обществена институция, която трябва да се ръководи в интерес на българските граждани, се е превърнала в придатък на Министерството на финансите, поясни в предаването „Кой говори" главният секретар на съсловната организация д-р Димитър Ленков: „Доказателство за това беше, че управителят на НЗОК отказа да внесе в бюджета на Касата тези 50 млн. лева, които миналата година по признание на шефа на НАП бяха надсъбрани. Ние продължаваме да искаме оставката по най-бързия начин на този управител на Здравната каса и избирането още тази седмица на нов, тъй като парламентът все още работи и той може много бързо, в рамките на един ден, това да стане".

Исканото освобождаване на д-р Цеков от неговия пост от Лекарския съюз мотивират с доказана некомпетентност за заемания пост, както и с напрежението и хаоса в здравната ни система, които застрашавали националната сигурност. Националният съвет на съсловната организация е взел решение протестните действия на медицинската общност да продължат до окончателното изпълняване на посочените искания.