Над 300 души протестираха срещу Закона за електронните съобщения
Над 300 души протестираха срещу Закона за електронните съобщения / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Над 300 души протестират срещу Закона за електронните съобщения
25064
Над 300 души протестират срещу Закона за електронните съобщения
  • Над 300 души протестират срещу Закона за електронните съобщения

Няколко стотин души се събраха на национален протест „България не  е Биг Брадър, 2010 не е 1984" срещу следенето в интернет. Проявата, подкрепена от 25 организации и политически партии, беше против промените в Закона за електронните съобщения, сред които беше и предложението службите да могат да следят телефонните разговори и електронната кореспонденция.

„Аз не съм терорист" - тениски с такъв надпис носеха инициаторите на протеста срещу промените в Закона за електронните съобщения. Причината е, че според тях с искането за следене на трафичните им данни в интернет, държавата ги превръща в терористи. Въпреки че в началото на седмицата ръководството на МВР и депутати от ГЕРБ се разбраха да не се въвежда интерфейс, протестът все пак са състоя.

Инициаторите обясниха, че промените в закона не трябва да се правят в движение, а да се изготвят отначало. Илияна Томова, една от включилите се в инициативата, заяви, че се е присъединила към протеста, защото „са ме слушали много дълго, не искам да ме слушат законно". „Имам трима сина и не искам да растат в момент, в който ги слушат законно. Не желая да потъпкват правата им", обясни тя.

На протеста дойде и заместник вътрешният министър Веселин Вучков. Той увери, че диалогът по промените продължава. „Никой не желае да превръща гражданите в обекти на презумпция за виновност, нито да ги счита за терористи. Нашата цел е да създадем тези гаранции в закона. Нямат основания да се притесняват от това, че ще бъдат обект на нерегламентирано следене и ще се злоупотребява с тази информация", обясни той.

След края на протеста част от организаторите отидоха в Министерски съвет за среща с премиера Бойко Борисов. Там те оставиха писмо с предложения, което ще бъде предадено на министър-председателя. 

Над 300 души протестираха срещу Закона за електронните съобщения
netinfo

 

Представители на НДСВ, БСП, „Зелените" и СДС дойдоха да подкрепят исканията на протестиращите.

Минчо Спасов от НДСВ обясни, че искат премиерът Борисов лично да се ангажира и да сложи подпис под оттеглянето на предложението за интерфейс.