/ iStock/Getty Images
Това показват неокончателни данни на Министерството на туризма
Министърът на туризма Стела Балтова разговаря с посланика на Румъния у нас Бръндуша Предеску. Двете обсъдиха състоянието на туристическия сектор в България и Румъния.

"Нашето приятелство е много важно за туризма, тъй като сме съседи и е от изключително значение да поддържаме добри взаимоотношения", заяви министър Балтова. Тя посочи, че северната ни съседка е на първо място по входящ туризъм у нас през последните години и изрази надежда, че тази тенденция ще се запази и занапред.

"Продължаваме и нашите интегрирани маркетингови кампании за пазар Румъния", поясни още министърът на туризма, а посланикът потвърди, че тези активности са видими в Румъния и влияят на избора за пътуване до България

За периода януари - април 2021 г. са отчетени над 103 хиляди посещения от румънски туристи у нас, а само от 27 май до 17 юни 2021 г., по неокончателни данни, над 20 хиляди румънски туристи са пренощували в местата за настаняване в България. В тази връзка служебният министър увери посланик Предеску, че мерките, които се вземат у нас във връзка епидемичната обстановка, са ясни и се спазват стриктно.

От своя страна Предеску заяви, че България и Румъния имат отлични двустранни отношения и оцени високо работата в синхрон на властите в двете държави при скорошното отваряне на границите и отпадането на ограниченията при преминаване.

На срещата министър Балтова използва повода, за да благодари на Румъния за подкрепата, която е оказала на България при избирането ѝ за заместник-председател на Регионална комисия „Европа“ на Световната организация по туризъм към ООН (СОТ) за периода 2021-2023 година. 

Румъния заяви готовност да си партнира с България и по общия път към пълноправно членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Двете държави ще обединят усилия за съвместна бъдеща работа в рамките на влиятелната организация за подобряване резултатите на туристическата индустрия.

Беше изтъкнато също така доброто сътрудничество и готовността за плодотворна работа и в рамките на работната група за туризъм към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, където Румъния е страна координатор до 2022 г.

По думите на посланик Предеску е важно двете страни да продължат да работят заедно - както за стимулиране на туристическия бизнес, така и за други сектори на икономиката. Тя информира още, че Румъния предлага множество възможности за туризъм, които биха представлявали интерес за българските туристи.

На срещата бяха дискутирани двустранни инициативи като предлагането на съвместни продукти и културни туристически маршрути с идеята да бъдат привлечени гости от далечни туристически пазари, особено след отшумяването на световната пандемия от COVID-19.

В контекста на активизирането на сезона бяха обсъдени темите за транзитното преминаване на автобуси през Румъния с украински и молдовски туристи, желаещи да почиват у нас, както и преминаването на румънски туристи през България в посока Гърция. 
Министерство на туризма