/ iStock/Getty Images
По повод появилите се тълкувания относно инициативата да се поставят издаваните от министерството на здравеопазването стикери „100% ваксинирани“ върху туристически обекти, като хотели и ресторанти, Министерството на туризма направи няколко уточнения.
 
"Ваксинирането е напълно доброволен процес и никога пред работодателите в бизнеса не е било поставяно изискване или условието задължително да ваксинират своя персонал, както и да оказват натиск от всякакъв характер в тази посока. В същото време Министерството на туризма насърчава усилията на всички представители на туристическия бизнес, които подхождат с грижа за здравето на своя персонал и на своите клиенти, които ползват туристическа услуга, за да подсигурят безопасна ваканция и да утвърдят името на България като сигурна дестинация. Припомняме, че при избора си на дестинация туристите вземат под внимание два показателя – ниво на заболеваемостта и ниво на ваксинирани в страната. Министерството на туризма продължава солидарно да подкрепя усилията на Министерството на здравеопазването, ясно и последователно, следвайки политиката на България и кабинета, както и утвърждавайки световните практики в стремежа да бъде сложен край на пандемията с COVID-19", посочиха в позицията си от Министерството на туризма. 

Хотелиери и ресторантьори: Стикерите за ваксинация създават проблеми, вместо да ги решават

В неделя от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) посочиха в свое становище, че стикерите за 100 процента ваксиниран персонал, които започват да се поставят на хотелите, са дискриминационни и ще доведат до много и различни проблеми за бизнеса. По думите им натиска да се имунизират служителите на всяка цена води до отлив на персонал, което създава още един много сложен за решаване и опасен за бизнес проблем.

"Има хора, на които по здравословни причини не може да бъде поставена ваксина и такива, които вече са преболедували и имат достатъчно антитела и затова не искат да се имунизират веднага", коментира заместник-председателят на БХРА Веселин Налбантов.

"Освен това, не е ясно кой ще проверява дали тези стикери отговарят на истината", допълни председателят на БХРА Георги Щерев и уточни: "При голямото текучество на персонала, стикерите могат да бъдат подвеждащи още на следващия ден, след като бъдат поставени, тъй като при напускането на някой служител веднага трябва да се намери друг, а той може и да не е имунизиран".

България е на прага да влезе в „зелената зона“ по заболеваемост от коронавирус

Във връзка с отпадането на носенето на маски, служебният министър проф. д-р Стойчо Кацаров коментира, че ако има такава заповед, тя ще премахне задължението.

„Ако човек желае, може да продължи да си носи маската. България е на прага да влезе в зелената зона. Това е много по-важно от туризма и ресторантьорския бизнес. На ръба сме да влезем в „зелената зона“, което според мен ще е най-голямата реклама“, коментира той.