Сред подписалите се личат имена като Васко Кръпката, Владо Въргала, Велизар Шаламанов, Ивайло Нойзи Цветков, актьорите Калин Вельов и Калин Сърменов, проф. Тодор Тагарев и други
Над 100 български общественици и интелектуалци се включиха в подписка, с която призовават партиите в 49-ото Народно събрание да излъчат кабинет около ясни приоритети.

В нея се апелира управлението да поеме отговорност за извеждане на страната от задълбочаващата се политическа и икономическа криза, както и парламентът и правителството да окажат реална помощ на Украйна в борбата ѝ срещу руската агресия, както и ускорена модернизация на въоръжените ни сили, призовават още участващите в подписката.

На първо място подписката призовава политическите партии, които се определят като проевропейски, да постигнат разбирателство и да формират парламентарно мнозинство около ясни приоритети и безспорен кандидат за премиер, което да поеме отговорност за извеждане на страната от задълбочаващата се политическа и икономическа криза.

ЦИК с нови данни при обработени 100% СИК протоколи в РИК

Освен това се посочва, че формираното с тази подкрепа правителство да ускори политиката на интеграция на България в Европейския съюз и НАТО, да защити приемането ни в Шенген и Еврозоната, да предприеме незабавни мерки за оздравяване на съдебната система и интегритет в управлението.

Тя беше споделена в профила на бившия депутат Вили Лилков.

"От Освобождението през 1878 г. модерната българска държава постоянно е изправена пред предизвикателството да брани своята независимост, отстоявайки завета на Апостола: „Да бъдем равни с другите европейски народи!“. Съединението и обявяването на Независимостта, устремът в Балканските войни и Първата световна война, победите и провалите, цялата ни нова история е изкована с волята за европейски облик на България", гласи апелът.

ПП с първи коментар след изборите: Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ

"Съветската окупация на 9 септември 1944 г. постави страната ни за 45 години под тоталитарна комунистическа власт, но след падането на Берлинската стена България свoбодно избра своята съдба. С волята и надеждите, с енергията и неуморните усилия на активната част на обществото, българската десница приобщи страната ни към Европейския съюз и НАТО. Идеалът на няколко поколения строители на нова България се сбъдна в съвременните му политически измерения", гласи позицията.

"През 2023 г. вярата, че направеният избор е окончателен и гарантиран, е разколебана. Бруталната война, която режимът на Путин води срещу Украйна, е опит за налагане на нов ред и хегемония на Русия в Източна Европа и ясно показва, че широки слоеве на българското общество са подвластни на подплатената с щедри финансови средства руска пета колона, която има за цел да ни отклони от европейския път. Налице е задълбочаваща се политическа криза, както поради липсата на ясно парламентарно мнозинство и ярко политическо лидерство, така и поради разделението в обществото относно войната срещу Украйна. Тази обстановка засилва позициите на чужди на националните ни интереси политически сили", продължава апелът. 

Борисов: Тези, които са счупили държавата, трябва да участват в решаването на проблема

"Без ясна воля на българския парламент, служебните правителства на Румен Радев губят политическия си фокус и поставят под въпрос цивилизационния избор, направен в годините на Прехода", изтъкват още интелектуалците и обществениците.

Сред подписалите се, освен проф. Вили Лилков, са и имена като Васко Кръпката, Владо Въргала, експертът по сигурност Велизар Шаламанов, Ивайло Нойзи Цветков, актьорите Калин Вельов и Калин Сърменов, проф. Тодор Тагарев, както и десетки други университетски преподаватели, политолози, експерти,поети и писатели като бройката на подписалите се достига 111 души.