Лидерът на ГЕРБ потвърди, че ще бъде депутат и лично ще води преговорите
ГЕРБ даде първия си брифинг след предсрочните избори в неделя. Според данните на ЦИК, партията печели вота с над 2% пред основните си опоненти от "Продължаваме промяната".

"Правяго от уважение към вас с ясното съзнание, въпреки че още няма официални резултати. Вечерта се появиха още 11 секции, след като ЦИК каза, че има 100% преброени протоколи". С тези първи думи след изборите се обърна Бойко Борисов към журналистите. 

"Изборите минаха, благодаря на всички граждани, които ни подкрепиха. Победихме и по отделно и заедно нашите опоненти", допълни лидерът на ГЕРБ. 

"Каквато и да е цената за партиите трябва да се излъчи правителство", категоричен е той. 

Борисов подчерта, че българските избиратели са казали, че без ГЕРБ не може, но и без ПП-ДБ не може.

Гълъб Донев: Ще внесем проектобюджета, ако няма правителство до края на април


"Обръщам се първо към лидерите на партиите. По време на кампания, се чертаят разделителни линии, защото иначе ще има само една партия, всички ще са еднакви. Но след изборите, във всички демократични държави, ако не стига на една партия да събере 121, се правят коалиции. Най-стабилно управление, което би успокоило и бизнеса, и народа, е коалиция между големите партии", допълни той. 

Лидерът на ГЕРБ отговори кои са естествените партньори партията.

"Партиите, които подкрепят Украйна, подкрепят влизането ни в Шенген и процеса, който ние оставихме малко недовършен, защото ни изтече мандата, и България влезе в чакалнята на еврозоната, сега можем спокойно да го направим. Затова ние ще поканим, и това е решение на ИК на партията и коалиционния ни партньор СДС, абсолютно всички партии, които избирателите са изпратили в парламента. Най-стабилно управление би имало с коалиция между големите партии", каза Борисов и допълни, че ще ГЕРБ-СДС ще покани на разговори всички. 

Лидерът на ГЕРБ обяви, че ще бъде депутат в следващото Народно събрание и ще води преговорите. 

По думите му разговори за политики с останалите формации ще се водят само след разговори за редовен кабинет. 

Вече е ясно кога обявяват окончателните резултати от изборите на 2 април

"В момента, в който Радев ни връчи мандата, ще поканим всички партии на разговори, каза още Борисов. Нормално и правилно е тези, които са счупили държавата и са довели до тези дефицити, да участват в решаването на проблема. Ако са им важни местните избори, без редовно правителство няма да има бюджет на държавата", заяви Бойко Борисов. 

Той дебело подчерта, че е необходимо стабилно правителство с посока Европа и НАТО. 

При 100% обработени протоколи, процентите подкрепата за ГЕРБ-СДС е 26,49%. ПП-ДБ получават 24,57 на сто от вота на избирателите.