"През цялата предизборна кампания вървеше една добре организирана и манипулативна кампания срещу БСП. През цялото време се внушаваше, че БСП е приключила като партия. Планът за убийството на БСП този път се провали. Всички прогнози и хвърляне на боб се провалиха". Това каза на брифинг на партията лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ не за първи път се случва да им бъде създадена партия-двойник и този път това е била "Левицата". "Планирано, организирано, подплатено с много финанси, с подкрепата на служебния кабинет, на много места областни управители, назначени от президента Радев, работеха за "Левицата". Имаме доказателство за това", допълни Нинова. 

Тя каза още, че е бил използван натиск върху хората от БСП да напуснат партията и да се присъединят към "Левицата". "Е, и какъв е резултатът от това - "Левицата" остана под черта, а БСП успя да съхрани досегашния си резултат", подчерта Нинова.

100% обработени протоколи: ГЕРБ-СДС е на първо място, 6 партии влизат в парламента

"Ще направим вътрешнопартийно допитване как да се държи парламентарната група - да влиза ли в правителство, да подкрепя ли някого, да стои ли в опозиция, ще решават единствено членовете на БСП. Тези хора, които 2 години се раздават в 5 кампании, които въпреки натиска и умората са до нас, те ще решават", допълни тя.

По думите ѝ тези приблизително 9% от гласовете не удовлетворяват партията и ще работят за повишаване на този процент.

На въпрос с кои партии за съставяне на правителство би разговаряла БСП, Нинова заяви: "Ще разговаряме с всички партии, както сме го правили досега".

Относно организацията на изборния процес тя заяви, че служебното правителство не се е справило с два проблема - осигуряване на видеонаблюдение във всички секции и неосигуряването на паравани, а не тъмни стаички.

Кристиан Вигенин също благодари за подкрепата на избирателите. "Това, че запазихме и повишихме резултата си, се дължи на силните партийни структури, силната листа и екипната работа. Оптимист съм за следващите действия на БСП", посочи той.

Борислав Гуцанов подчерта, че много хора не са отишли да гласуват. "В тази кампания успяхме да намерим много добра стиковка между всички в БСП. Ядрото на БСП вече е абсолютно обединено", добави той.

На изборите на 2 април БСП зае петото място с 8.94% от гласовете (225 814).