/ БГНЕС
Ако се стигне до импийчмънт на президента, рейтингът му ще стане от 60 на 80%
Информацията е в много суров вид и с много условности. Това каза пред bTV началникът на кабинета на президента Румен Радев - Калоян Методиев, по повод разпространената от прокуратурата  подробна информация за мотивите, с които главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд да разтълкува съдържанието на чл. 103 от Конституцията – норма, отнасяща се до имунитета на президента и вицепрезидента.

"Аз и президентската институция разбираме за случая от медиите. Президентът е в Разград за празника на града, на въпроси на журналисти ще отговори той, но за момента официална позиция за случващото се няма", каза началникът на кабинета на Румен Радев. 

"Нямаме убийство, нямаме корупция, нищо не налага екстремни мерки. Все още сме в сферата на догадките, нещата се развиват мълниеносно и ги научаваме по етажите. Видях записите, които изтекоха, по пътя за насам", каза още той.  

Прокуратурата разкри защо пита КС за имунитета на Радев (ЗАПИСИ/ДОКУМЕНТИ)

На въпрос дали е обсъдил ситуацията с публикуваните от прокуратурата записи Методиев каза: "Все още не съм чул президента".

"Оценката си ще дам като политолог. В момента сме свидетели на разграждане на държавността. Става въпрос за записи с действащ държавен глава. В самата държава гърми криза след криза, свързани с вода, въздух, отпадъци, слухове за проблеми с една или друга институция. Създават се условия за перфектна буря в държавата или "мътна вода". Рейтингът на президента е 60% той е длъжен да каже истината, държавата не осигурява вода за битови нужди, добави Методиев. 

"Нямам информация Радев да е търсил среща с Гешев. Не знам за подобно нещо, не е ставало през мен. Диалог трябва да има в държавата. Ако първите мъже в държавата не си говорят не влизаме във война, а в тотална война. Предстоят срещи с политическите партии, както и срещи с първите трима в съдебната система в близките седмици", каза още той. 

"Всяко действие е борба. Президентът е млад и енергичен, опитва се да е активен, но правомощията му са ограничени. Най-силното оръжие е говоренето. Това е силата на президента - той е говорител и изразител на общественото мнение", добави Методиев. 

На въпрос обадил ли се е на Борисов за кризата в Перник той каза: "Би трябвало. Труден е диалогът, трудно вървят нещата, не е изчистен въпросът за отговорността. Един единствен министър стои в ареста при положение, че отговорните са много повече. Липсват елементите за сътрудничество. Президентската институция е отворена за диалог. Президентът е готов да предаде опита от Израел за справянето с водната криза. С радост бихме предоставили документи от Израел на правителството", каза още той. 

На въпрос страхува ли се от импийчмът Методиев отговори: Не, ако се стартира процедура по импийчмънт на президента, рейтингът му ще стане от 60 на 80%".