На 25 февруари тръгва второто ислямско дело в Пазарджик
На 25 февруари тръгва второто ислямско дело в Пазарджик / снимка: БГНЕС, архив

За 25 февруари Окръжният съд в Пазарджик насрочи първото заседание по делото срещу 14-те обвинени в проповядване на радикален ислям, верска омраза и пропагандиране на радикален ислям.

Оставиха в ареста 11 от имамите, обвинени в радикален ислям

Това е второто в историята на българското правосъдие дело по такива обвинения, като и първото бе в Пазарджик. Процесът е срещу 14 души, обвинени в разпространяване на идеите на джихадистката групировка „Ислямска държава". Сред тях е и Ахмед Муса Ахмед - един от подсъдимите по т.нар. дело срещу 13-те имами - за участие в нерегистрираната организация "Ал Уакаф ал Ислями", проповядвала антидемократична идеология. По него Ахмед бе признат за виновен на две инстанции.

За 10 г. ромите мюсюлмани в Пазарджик станаха над 15 000

Групата, която ще се изправи пред Темида, бе задържана при мащабна акция на МВР и ДАНС на 25 ноември 2014 година в три области - Пазарджик, Пловдив и Смолян.

Обвинителният акт срещу тях е над 150 страници. Той бе връщан три пъти от съдия Кристина Пунтева на прокурора по делото Недялка Попова за отстраняване на процесуални пропуски, сега явно няма пречка той да влезе в съда.

Други новини от Пловдив