За 10 г. ромите мюсюлмани в Пазарджик станаха над 15 000
За 10 г. ромите мюсюлмани в Пазарджик станаха над 15 000 / Дарик радио

Преди година бяха задържани 14 души от 3 области в страната. В ареста са 12 - сред тях и лидерът им Ахмед Муса Ахмед. Съдът 2 пъти връща обвинителния акт срещу тях заради процесуални нарушения

След терористичните атаки на 13 ноември в Париж редица анализатори съветват да се обърне сериозно внимание на ислямизацията в ромския кв. “Изток” на Пазарджик.

Факт е, че за около десетина години ромите мюсюлмани в града от няколкостотин станаха над 15 000, съобщава 24 часа.

Кварталната джамия “Абу Бекир”, която в разрез със закона е единственият частен молитвен дом у нас, се превърна в притегателен център за тях.

Проблемът според прокуратурата е, че там се проповядва не традиционен, а радикален ислям Преди дни в публичното пространство се появиха публикации, че пазарджишките роми мюсюлмани изразили бурно радостта си за погромите във френската столица, при която загинаха над 130 човека, а над 350 бяха ранени.

Това едва ли е вярно, самите жители на квартала категорично отричат, а и в подобна напрегната обстановка едва ли биха го направили.

Истината е, че в Пазарджик и българи, и роми са еднакво стъписани и уплашени от терористичните актове в Париж. Повечето от българите в града не крият страха си, че това може да се случи и в Пазарджик на фона на масовата ромска ислямизация.

Обичайно явление е по улиците на града да срещнеш мъже с дълги бради и без мустаци и изцяло забулени жени. Нещо, което не е традиционно и не може да се види дори в селища, където жителите изповядат ислям от векове.

Ромите мюсюлмани пък са уплашени да не осъмнат отново с блокиран от полиция и жандармерия квартал, обиски на домовете и арести на близки и приятели.

Освен това духовният им водач и двигател на ислямизацията в града Ахмед Муса Ахмед е в следствения арест. Затова те отказват да говорят за терористичните актове и видимо се дразнят от въпроси, свързани с тях.

Днес, 25 ноември, се навършва точно 1 г. от операцията на ДАНС и прокуратурата в Пазарджик, Пловдив, Асеновград и Смолян, при която бяха задържани имамът Ахмед Муса Ахмед и 13 негови сподвижници. Всички те са обвинени в проповядване на радикален ислям и възхваляване на джихад и ИДИЛ.

Обвинителният акт срещу тях два пъти беше внасян от прокурор Недялка Попова в окръжния съд на Пазарджик и връщан от определения съдия докладчик Кристина Пунтева, заради допуснати процесуални нарушения.

В момента топката е прехвърлена на апелативния съд в Пловдив, където прокурор Попова обжалва съдийското решение. Самата тя призна пред, че не е наясно кога пловдивските магистрати ще се произнесат по казуса.

Нито един от 14-те обвиняеми, 12 от които вече година са в ареста, не признава вината си в рамките на досъдебното производство.

Тези хора обаче в своите общности вече са в някаква степен герои. Сред тях безапелационно се откроява обвиненият за създател и водач на групата Ахмед Муса Ахмед. Той е безспорен лидер и авторитет сред ромите мюсюлмани в Пазарджик, но и не само там.

Ахмед е и единственият човек у нас, който за трети път ще се изправи пред съда с почти идентично обвинение, но в различен период - проповядване на радикален ислям.

През 2005-та Ахмед Муса бе осъден от Пазарджишкия окръжен съд на 3г. условно с 5-годишен изпитателен срок за разпространение на ислямска радикална идеология.

Тогава в жилището му беше намерена литература на забранената организация “Халиват”, на къщата му бе забодено ислямистко знаме, открити бяха видеозаписи от участието му в конференция на радикални ислямисти в Кьолн.

През 2010-та Ахмед Муса Ахмед беше привлечен като обвиняем в т.нар. имамско дело и бе единственият от 13-те обвиняеми, който получи през 2014 г. ефективна присъда от 2 г. затвор след приключването му на последна инстанция в Пловдивския апелативен съд.

В съдебните зали в Пазарджик и Пловдив бяха изнесени факти за негови проповеди, в които открито се призовава за война и унищожение на неверниците.

Важно е да се отбележи обаче, че на излизане от съдебната зала през 2005 г. до завършилия имамското училище в Сърница мъж има само един последовател. След прочитане на присъдата му през 2014 г. той е посрещнат от няколкостотин екзалтирани последователи.

Само може да си представим колко сподвижници ще се наредят до него след 5-10 г. Доказано е, че навсякъде, където имаше арести на изповядащи радикален ислям роми - Пловдив, Асеновград и Смолян, Ахмед Муса Ахмед е изнасял проповеди или е имал отношение с местните мюсюлмани.

Единствената задържана жена при операцията на ДАНС - Александрина Ангелова, дори е арестувана в дома му в Пазарджик, където е живяла няколко месеца.

Ахмед спонсорира издаването на забранена дори в ислямския свят книга, преведена от нея.

Преди година репликата на ром от Пазарджик: “Ти циганин революционер виждал ли си?”, казана пред национална телевизия, се превърна в култова.

Може би преди 30-40 г. някъде в Париж някой мароканец, алжирец или сириец е казал същите думи и тогава те също са предизвикали усмивка, за да се стигне до трагичните събития в наши дни.

През лятото на 2013 г. емисари на ИДИЛ са посещавали в Пазарджик Ахмед Муса Ахмед, на които той е съдействал за придвижването им до Турция. Тогава от ДАНС нито отрекоха, нито потвърдиха информацията.

Имамът индиректно потвърди, като каза, че посреща всякакви гости - братя мюсюлмани.

Тези дни вътрешният министър Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов отговорно заявиха, че у нас спящи клетки на ИДИЛ няма.

Какво ще се случи обаче след 10-15 г., когато сегашните деца на ромите мюсюлмани станат пълнолетни и започнат да взимат сами своите решения? Сега, едва 5-6-годишни, някои от тях ходят забулени като майките си, момчетата носят превръзки на главите си със символите на ИДИЛ.

Самият Ахмед Муса Ахмед признава, че неговата непълнолетна дъщеря се е забулила, отказала да ходи повече на училище и се е отдала на исляма.

Учители от Пазарджик признават, че в часовете им децата на роми мюсюлмани слушат ислямски проповеди със слушалки вместо това, което им се преподава.

Много деца в града бяха спрени от училище заради забраната да влизат забулени в клас. Всички тези момичета и момчета още в най-ранна възраст се възпитават в омраза към неверниците и този процес няма кой да го спре.

Извършителите на терористичните актове в Париж са второ-трето поколение френски и белгийски граждани, които не признават местната цивилизация и общество.

Каква е гаранцията, че това няма да се случи и тук след време?

На този етап поне видимо никой не се интересува откъде идват парите за благополучието на някои мюсюлмански лидери от пазарджишкия ромски квартал и сподвижниците им в страната.

С какви средства се издържат те и поддържат постоянните си пътувания у нас и в чужбина. По време на имамското дело беше доказано, че парите идват кеш чрез емисари от ислямски фондации, но какво последва от това?

Един-единствен прокурор в държавата - Недялка Попова, се е нагърбила с тежката задача да разследва проявите на радикален ислям у нас.

Иначе крехката физически жена бе обвинител по имамското дело, в което съдените бяха от 3 области. Отново тя инициира преди година акцията на ДАНС, проведена в няколко области, и изготви обвинителния акт срещу Ахмед Муса Ахмед и групата му.