Тази сутрин е подновено издирването на изчезналият в Стара планина турист, съобщи дежурният в централата на Планинска спасителна служба Иван Драгошинов.

Първият екип от шест човека е тръгнал още сутринта в 6.30 ч. от Троян, екип от трима спасители са потеглили от Карлово, заедно с рейнджърите на парка, които са се отправили в района около хижа "Левски".

Според Драгошинов времето днес в планината е изключително неблагоприятно и опасно, тъй като духа много силен вятър, има минусови температури от -9 градуса, но се усещат като -30 градуса и мъгла. На място екипите ще преценяват дали ще тръгват нагоре в подстъпите, по зимната маркировка, ако мъглата се вдигне.

Издирват изчезнал турист в Стара планина

40-годишният Тодор Владимиров от Русе е в неизвестност от понеделник, разказа вчера пред Дарик неговата съпруга. Сигналът е постъпил във вторник малко след 14.00 ч., като в Планинската спасителна служба е било съобщено, че туристът не се e прибирал.

След разговор със съпругата му премиерът в оставка Бойко Борисов даде заповед в търсенето да се включат армията и полицията. Тази сутрин обаче стана ясно, че те няма да участват в акцията заради лошите метеорологични условия в планината.

Заради лошото време от Планинската спасителна служба засега няма да включват и доброволци в акцията. Но планинари от русенското дружеството имат готовност да отидат като доброволци, за да покрият по-голяма част от предполагаемия път на слизане.

Последното място, където е видян Владимиров, е в района над хижа "Васил Левски" на връх Жълтец. Той е опитен планинар и добре екипиран, има опит с трудни ситуации в планината. Последната нощ е преспал в палатка и е тръгнал към връх Ботев.

"Получихме информация, че времето на хижа "Васил Левски" се е влошило. Духа силен вятър и вали сняг. В издирвателните дейности ще се включат спасители от Троян, Карлово, Калофер и национален парк "Централен Балкан". Дали може да излети хеликоптера, трябва да се прецени внимателно. Според мен днес с него няма да може да се свърши никаква работа, защото видимостта в планината е силно намалена. Ще се търси основно в района около хижата", съобщи пред NOVA Христо Стаматов, който е началник на Спасителния отряд в Карлово.

"Положението наистина е сериозно. Общината ще помогне с всичко, което е необходимо. Но трябва да се замислим върху личната отговорност, която носи всеки от нас по отношение на своите действия. Надявам се акцията да има положителен резултат", заяви и зам.-кметът на Община Карлово Антон Минев.

Мъгла затруднява издирването на изгубения в Стара планина турист (СНИМКА/ВИДЕО)
netinfo

Все още има много голям шанс изчезналият турист в Стара планина Тодор Владимиров да оцелее, каза пред БНТ Сашо Попов, председател на туристическото дружество "Приста" - Русе. Според него шансовете са над 50%, защото туристът има определен опит, оборудван е с палатка, спален чувал и храна. При извънреден случай, обаче, навехване на крак, счупване или падане от височина шансовете намаляват, каза още Попов.

Според Попов планинарят има определени пропуски. Нарушил е някои основни правила за планинарство. По думите му слизането от билото на Стара планина в лошо време отнема 2-3 дни. "Т.е поне три дни е логично да се мисли, че той е успял да се скрие, да опъне палатката, да слезе до гората", посочи той.