Министерство на външните работи
Министерство на външните работи / БГНЕС, архив
Министерството на външните работи разпространи препоръки за българските граждани, пътуващи или пребиваващи на територията на Египет. От външното ни министерство съветват да се избягват посещения на църкви и джамии и на места със струпване на хора като например търговски центрове.

МВнР информира, че след извършените на 9 април т.г. атентати в Египет, на територията на цялата страна е въведено извънредно положение за срок от три месеца. Президентът на Египет е издал нареждане всички служби по сигурността в страната да бъдат поставени в състояние на повишена готовност и да засилят мерките за сигурност на обекти и съоръжения с национално значение, както и за задържане на извършители и съучастници в атентатите, за да бъдат изправени пред правосъдието.

„Ислямска държава“ пое отговорност за атаките в Египет

Във връзка със засилената терористична дейност и въведеното в Египет извънредно положение, МВнР препоръчва на българските граждани, които вече са направили резервации за пътуване до Египет с цел туризъм, да осъществяват пътуването си само чрез лицензирани туроператори и да не предприемат самостоятелни туристически пътувания на територията на страната. Посетителите не бива да напускат туристическите селища, в които са настанени и следва да се въздържат от посещения на други туристически обекти извън тях. Не са препоръчителни посещенията на църкви и джамии и на места със струпване на хора като търговски молове, концертни зали, стадиони.

От външното ни министерство предупреждават, че в условията на извънредно положение полицията може да арестува граждани без съдебно решение и има право по своя преценка да претърсва домовете на гражданите. Трябва да се спазват стриктно разпорежданията на местните органи за сигурност и полицията и да не се влиза в спор и пререкания с техни представители.

Египет въведе извънредно положение след атентатите

От МВнР препоръчват при евентуален инцидент с органите за сигурност да се търси незабавна връзка с посолството на България в Кайро и да се следват стриктно общите препоръки за пътуване в Египет, публикувани на страницата на българското външно министерство.