атентат църква Египет
атентат църква Египет / БГНЕС
Бомбен атентат отне живота на 25 души в коптска църква в египетския град Танта, на 120 км северно от Кайро, три седмици преди визитата на папа Франциск в Египет, предаде Франс прес.
 
Експлозията в църквата "Мар Гиргис", при която са ранени над 70 души според египетските медии, е станала в момент, когато християните празнували Палмовата неделя (Връбница). Отново по данни на медиите взривът е бил дело на атентатор самоубиец.

Малко по-късно на Цветница атентатор камикадзе се опита да влезе в катедралата на египетския град Александрия, но когато бе спрян на входа, се самовзриви там. Загинали са най-малко 6 души, а най-малко 26 души са ранени.

Бомба избухна край църква в Александрия в Египет

атентат църква Египет
БГНЕС

Атентатите стават преди визитата в Египет на папа Франциск, насрочена за 28 и 29 април и след призив, отправен от местния клон на групировката "Ислямска държава" за нападения срещу християните в Египет.

Християните са около 10 процента от населението на Египет, наброяващо 92 милиона. Те подкрепиха свалянето на ислямисткия президент Мохамад Морси през 2013 г. от тогавашния командващ на армията и настоящ президент Абдел Фатах ас Сиси.

атентат църква Египет
БГНЕС

БТА