/ Правителствена информационна служба
39 са положителните проби от изследвани 1912 за денонощието, 15 от тях са настанени в болница. Активните случаи са 1484. Разпределението по области: София (14 случая), Пазарджик (10 случая), Ямбол (5 случая), Видин (3 случая), Благоевград (2 случая), Разград (2 случая), Велико Търново (1 случай), Кюстендил (1 случай), Ловеч (1 случай).

2331 са общо заразените граждани в България. Това съобщиха от Националния оперативен щаб.

Ново огнище: Още 4 души от завода в Пазарджик са с положителна проба за COVID-19 (ВИДЕО)

Два нови случая при заразени деца 4-годишно дете в София и 17-годишно в Разград. Те са без изявена клинична картина и без хоспитализация. Има и два нови случая при медицинския персонал - лекар и медицинска сестра от София. С тях общият брой на заразени медици е 248. При тях продължава тенденцията от 11% от всички заболели.

Броят на излекуваните вече трети ден е по-голям от броя на новозаразените, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски. Новите излекувани са 43 души, общият брой на оздравелите е 727 или 31%.

Пациентка на ВМА с огромен жест към лекарите на първа линия срещу COVID-19

"Продължаваме да обявяваме за излекувани случаи след отрицателен PCR. Може да си го позволи България заради малкия брой на заразени и ние препоръчахме на РЗИ-тата и на министерство на здравеопазването да бъдем сигурни, защото този вирус все още е неизвестен и все още не може да се твърди, че след определен период от време, дори и след откриване с РНК на вируса, той не е заразен, ние не го споделяме това нещо. Все още няма данни, които да показват, че това е така, а напротив има описани данни за рехоспитализация, реразвитие на болестта и то в период повече от 20 дни след първоначалното заразяване. Опираме се на тези данни и сме препоръчали да се работи на сигурно за всички останали граждани", посочи ген. Мутафчийски.

пресцентър, Министерски съвет

287 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 31 са в интензивни отделения и клиники.

Починалите са 4 човека за деня. Те са мъж на 79 години от Благоевград, мъж на 75 години от Пазарджик, още един мъж на 75 години от Пазарджик и мъж на 45 години от Ямбол. Средната им възраст е 67.8. Общо починалите вече са 120 човека, 5.1% от общия брой на заразените.

От три дни се наблюдава още една тенденция - под 300 случая на хоспитализации, както и намаляване на броя на интензивните случаи, което е радостно, каза още Мутафчийски.

Без задължително лечение в болница за пациенти с COVID-19 над 60 г.

70 755 са тестовете направени в България, но има стотици тестове, които не са отчетени в системата затова данните ще претърпят промяна.

България е в световния сценарии на развитието на пандемията. Нищо по-особено не се случи в България, отколкото в целия свят. В някои държави нещата се случиха много по-рано, по-навременно, по-достатъчно, не в толкова драстичен вариант, както в други държави и то даде ефект. Фактите са си факти. За своя първи етап острата фаза и започването на епидемията, мисля, че мерките изиграха своята роля, заяви Мутафчийски.

Поздравяваме нашите колеги, които не се уплашиха, въпреки многото моменти, споделяни преди това, за неблагополучия в системата на здравеопазването, допълни той.

Мутафчийски: За първи път имаме повече оздравели, отколкото заразени

"За дълго време трябва да се запази физическо дистанциране, да се използват дезинфектанти и т.н. редица условия, които няма как да се избегнат", добави шефът на НОЩ.

Некоректно е към хората да се дават надежди, а след това те да се подменят, смята той. Знаете какво ще се случи на 1 юни, на  15 юни какво ще се случи. Нали знаете кога ще се случат изпитите за зрелостниците, за 7 клас, знаете кога ще започне футболното първенство, знаете и за ресторантите.

От щаба споделиха, че запазват известни резерви към отварянето на ресторантите. "Там все пак трябва да се отчетат ефектите и от заведенията. Мнението ще дойде от БАБХ и от РЗИ, които имат за задача да проучат как заведенията спазват мерките, докато са изнесени само във външни пространства, защото това може да даде коз. Хаос при отпускането на мерките няма, добави Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски: Думите на доц. Мангъров са гавра с паметта на починалите (ВИДЕО)

За процента на заразяване, първите проучвания бяха направени за полицаи. 1000 души на първа линия, които дадоха нисък процент на среща във вируса. В Банско беше второто прочуване – там бяха 5,5%. В Пловдив се прави проучване на друг принцип в момента. В ход е това изследване и когато станат резултатите, веднага ще бъдат докладвани. 0,5% от медиците във ВМА са се срещали с вируса, съобщи Мутафчийски.

Щамът, който беше в Китай вече е мутирал и е доста по-различен от това, което се проявява в Европа, трети генетичен модел е в САЩ, заяви от своя страна Тодор Кантарджиев. Това е интересно, защото различното протичане на заболяването, различната възможност за заразяване е много важна и от това се правят изводи за мерките в рамките на държавата. Предвиждаме секвениране на РНК на 48 вирусни щама, които са заразили българските хора, като обхванем групите, на първите, които внесоха инфекциите в нашата страна от курортите на Западна Европа и така може да се отговори какъв е генетичният тип в нашата страна, в зависимост от щама. Защото трябва да обясним по някакъв начин малкото заболеели и малкото умрели у нас, добави Кантарджиев.
 
 
Брифинг на Националния оперативен щаб

Брифинг на Националния оперативен щаб

Публикувахте от Новините на NOVA в Сряда, 20 май 2020 г.