МТСП публикува списъци на социално слаби, които отказват работа
МТСП публикува списъци на социално слаби, които отказват работа / netinfo

Министерството на труда и социалната политика ще предостави на медиите списъци с имената на социално слаби, които отказват да приемат предложената им работа, след като на 1 януари изтече срокът но помощите им, съобщи в Пловдив министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова.

Около 1500 души ще спрат да получават социално подпомагане в Пловдив от началото на 2008-ма, от тях 72-ма са отказали работа досега. Местното бюро по труда има готовност да предостави около 600 работни места за социално слаби и около 500 места в курсове за преквалификация и квалификация, уточни Масларова.

Според нея проблемът е, че повечето от хората, които спадат към тази група, са без или с основно образование. Една добра инициатива на общината е, че ще се срещне с местния бизнес и ще разговаря с него какви работни места са нужни, каза още социалният министър. Тя съобщи, че за цялата страна 40 хил. социално слаби няма да получават помощи от 1 януари, за 27 хил. от тях вече е осигурена работа, а на останалите 13 хил. са изпратени персонални писма да се обърнат към съответните бюра по труда.

Масларова подчерта, че няма да се лишават от помощи хората с увреждания, децата, възрастните и болните. Министерството и инспекцията по труда започват проверки за мними социално слаби, чрез такива проверки от помощи досега са лишени близо 4000 души в страната.

Други новини от Пловдив