Москов призна за намалени цени на клинични пътеки по проект, коригирали ги
Москов призна за намалени цени на клинични пътеки по проект, коригирали ги / БГНЕС
Москов призна за намалени цени на клинични пътеки по проект, коригирали ги
85567
Москов призна за намалени цени на клинични пътеки по проект, коригирали ги
Москов призна за намалени цени на клинични пътеки по проект, коригирали ги
  • Москов призна за намалени цени на клинични пътеки по проект, коригирали ги
  • Москов призна за намалени цени на клинични пътеки по проект, коригирали ги

В първия ден от лекарските протести срещу водените политики в здравеопазването ресорният министър Петър Москов призна - в новия служебен рамков договор цените на клиничните пътеки са необосновано намалени.

Лични лекари в страната излизат на протести

В някои случаи като при пътеките за лечение на раковоболни намалението е достигнало до 60 процента. Москов отказа да уточни кой е предложил по ниските цени, които породиха недоволство на лекари и пациенти от цялата страна, но коментира, че до ситуацията се е стигнало заради намесата на „анонимни лица". Запитан кои са въпросните лица, министърът отсече, че по-важното е, че проблемите са изчистени и повече няма да се повтарят.

Служебен рамков договор залага: влизаме в болница с генериран от пръста код

Служебен рамков договор тази година няма да има. Ще има анекс към стария рамков договор, както лекарите искаха, и цените няма да бъдат намалявани спрямо миналата година. Това е категоричното решение на здравния министър Петър Москов, което той оповести в първия ден от лекарските протести.

Москов призна за намалени цени на клинични пътеки по проект коригирали ги
netinfo

Оказа се, че намаление на цените на клиничните пътеки е било предложено и то е засягало както неонатологичните и педиатричните пътеки, така и пътеките за онкологични заболявания, които са били намалени с 60%.

"На оперативно ниво в Касата ще бъде потърсена отговорност, но аз нямам за себе си обяснение, няма го и у онколозите, каква е причината тази пътека да бъде намалена с 60 процента. Проблемът е, че цените на клиничните пътеки по проект бяха необосновано, немотивирано, без какъвто и да било смисъл намалени", каза министърът

Отпускат още 12 млн. лв. за пациентите с онкозаболявания

Москов отказа да съобщи кой стои зад това намаление, само загатна: "Неизвестни, анонимни чиновници от Касата говорят с неизвестни, анонимни представители на съсловни организации. Вследствие на което Надзорът на Касата, Министерството, правителството получава сметка. Това нещо сега е променено".

Попитан как се е случвало анонимни лица да намаляват цени, министърът коментира: "Нека кажем, че така се е случвало. Сега вече това няма да се случва. В момента НЗОК готви решение, в което няма намаление на нито една, на нито един показател на цените на клиничните пътеки".

Спешните лекари скочиха срещу стачката на джипитата

Запитан как ще потуши напрежението сред джипитата, които вече протестират в отделни градове, Москов изрази убеждение, че не вижда причина за напрежение.