Лични лекари в страната излизат на протести
Лични лекари в страната излизат на протести / БГНЕС, архив

Днес лекари от страната започват ефективни протестни действия в знак на недоволство срещу политиките на здравния министър Петър Москов.

Джипитата в Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол няма да работят. За нуждаещите се пациенти във всяко заведение, в което общопрактикуващи лекари преустановят работа, ще бъде осигурен по един дежурен кабинет, съобщиха за Дарик от Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Спешните лекари скочиха срещу стачката на джипитата

Един от основните аргументи за недоволството на лекарите е служебният рамков договор, който дава право на здравното министерство и здравната каса да разпределят еднолично парите за здраве.

Джипитата са недоволни и от идеята да влизаме в болници, аптеки и поликлиники с пръстов идентификатор, както и от недостатъчното пари за профилактични прегледи и направления за специалист.

Те оповестиха намерението си в средата на миналата седмица, а ден по-късно получиха подкрепата на общинските и частните болници, които също призоваха за протести срещу Москов.

Джипитата няма да прекратят протестите, докато не се чуе гласът им

В края на седмицата пък Българският лекарски съюз сне доверието си от здравното министерство и надзорния съвет на здравната каса и се обедини около идеята, че състоянието на здравеопазването ни е достигнало критичната точка на хаоса. Съсловната организация обяви, че също започва протестни действия.