Служебен рамков договор залага: влизаме в болница с генериран от пръста код
Служебен рамков договор залага: влизаме в болница с генериран от пръста код / Sofia Photo Agency, архив
Служебен рамков договор залага: влизаме в болница с генериран от пръста код
85175
Служебен рамков договор залага: влизаме в болница с генериран от пръста код
Служебен рамков договор залага: влизаме в болница с генериран от пръста код
  • Служебен рамков договор залага: влизаме в болница с генериран от пръста код
  • Служебен рамков договор залага: влизаме в болница с генериран от пръста код

Ако не желаем да влизаме в болници и аптеки с идентификация на пръста, можем да откажем. Не е ясно обаче какви ще са последиците за пациентите, които не са дали съгласието си да се регистрират чрез пръстите си. Това става ясно от новия служебен рамков договор, който бе изготвен от Надзорния съвет на здравната каса и в момента е в процес на обществено обсъждане.

В него е заложено още, че ако пациент почине в болница, при напускането й той няма да бъде регистриран чрез идентификация на пръста. Договорът е почти идентичен с този, който в края на миналия месец лекарите не подписаха, защото отказаха да подкрепят политиките на ресорния министър Петър Москов.

Шарков: Винаги има съпротива, когато се иска сериозен контрол в здравната система

Тъй като новият договор ще се приеме без участието на лекарското съсловие, в него вече е заложена идеята на Москов да влизаме в лечебни заведения и аптеки чрез сканиране на пръсти.

В новия рамков договор, който здравното министерство и здравната каса еднолично изготвиха е посочено, че „регистрирането на пациенти ще се извършва от болниците чрез въвеждането в регистрационната система на код, генериран въз основата на сканиране на произволни точки от пръст на ръка".

НЗОК избра оферта за системата за пръстова идентификация

При внедряването на въпросната система всеки здравноосигурен трябва да подпише еднократно декларация, с която дава своето информирано съгласие да сканират произволни точки от пръст на неговата ръка.

Ако пациентът не желае неговият пръст да бъде сканиран, той трябва да подпише декларация за отказ, която ще бъде на сайта на здравната касата. Не става ясно обаче, какво се случва с нас, когато откажем да влизаме в болници и в аптеки чрез идентификация на пръстите си.

Личният код за здравните ни данни - с най-висока степен на защита

Според новия договор пръстовият идентификатор ще е част от уникален идентификационен номер, който ще има всеки пациент. С този номер, но без сканиране на пръст, ще влизат само лица, които по медицински причини не могат да използват пръстите си. Без сканиране на пръсти ще се регистрират и починалите в болница пациенти, гласи още служебният рамков договор.

Лекари: Пръстовият отпечатък като вход за болниците - пореден абсурд

Той бе изготвен и представен за обществено обсъждане късно снощи. Това се случи половин месец след като лекарите отказаха да подпишат рамков договор за тази година заради несъгласие с идеите на Петър Москов.

При новия договор обаче лекарите нямат право да влияят на политиките в здравеопазването, а здравната каса и здравното министерство пък получават правото еднолично да намаляват цените на клиничните пътеки при недостиг на средства.