/ Thinkstockphotos
Ще бъде открита сметка във Федералната резервна банка на Ню Йорк във връзка с изпълнението на договорите за придобиване на нов тип боен самолет, съобщиха от правителствения пресцентър.

Условията на програмата на САЩ за чуждестранни продажби за военни цели (FMS) дават възможност след превеждане от Министерството на отбраната по сметка на правителството на САЩ на сумите за изпълнение на договорите за придобиване на нов тип боен самолет част от тях да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка (Federal Reserve Bank) за осигуряване на доходност от тези средства в полза на българската държава.

Постижение: България вече е в топ 50 по военна мощ в света

Процесът на откриване на сметките и прехвърлянето на средства отнема обичайно около 6 месеца. Реализирането на тази възможност изисква сключване на споразумение между Министерството на отбраната, Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността и Федералната резервна банка (Federal Reserve Bank). Стандартно средствата се инвестират в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове (treasury bills) с различна срочност.

Предстои откриване на сметка на името на МО на България във Федералната резервна банка (Federal Reserve Bank), на която да бъдат преведени тези средства. В този процес съдействие на Министерството на отбраната ще оказват МФ и БНБ.

Борисов: Не е имало лобизъм за F-16, но имаше подла и яростна съпротива (ВИДЕО)

При евентуално реализиране на описаната възможност би могло да се очаква държавата да реализира приходи от инвестиране с нетна доходност до около 1,5 на сто, ако няма съществени промени на текущите пазарни условия.

Мотивите за това отговарят на интересите на външната политика и националната сигурност на Република България, както в региона, така и в съюзен формат.