Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС
Премиерът застана зад Каракачанов за членството на Македония в ЕС и НАТО
Няма лоши инвестиции, но са ни любими тези, които предлагат много работни места и високи заплати. Европа се отърсва от старите си доспехи и се ориентира към Запада. Ние не правим нищо без нашите съседи и другите ни партньори. И в енергетиката има голям шанс да направим големи проекти. Имах близо час разговор с Помпео по тази тема".

Това каза министър-председателят Бойко Борисов, който участва в бизнес закуска с представители на Американската търговска камара. 

"Всяка изоставена държава става средище на корупция и терор, предупреди той и посъветва дипломатите да не се заиграват с историята. „Ние стъпваме на чистия извор, оставаме историята на историците, за да се върви напред“.

"Аз имам редкия шанс за вицепремиер да имам историк в лицето на Каракачанов. По темата трябва ли Северна Македония да влиза в ЕС и НАТО сме на едно мнение", каза още Борисов.

"В много сфери се направиха много неща, нима не съм ги изброявал всичките? Това, което постигнахме - да признаят историята ни, от премиера Нетаняху до организации, да признават какво е направил българския народ за евреите. Не само да го признават, но и да го говорят и рекламират. Това не е лесно",  подчерта премиерът.

"Всички наши съседи се радват, че правим газови магистрали, защото ще се възползват от тях. Всичко е впечатляващо. Докато другите говорят, ние правим магистрали“, заяви премиерът.



Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че изключителна роля за финализирането на успешната сделка за самолетите F-16 имат ресорните министри Каракачанов и Караниколов, които срещнали яростна и подла съпротива.

Ние закупихме за нашите пилоти най-доброто.Обвиниха ни в лобизъм за сделка между българското и американското правителство. Какво ли не чухме и какви ли внушения не чухме. Беше трудно, но направихме процеса необратим, заяви Борисов. "Аз съм имал срещи, разговори с президента Тръмп, с шефа на департамента, със заместник-държавния секретар Съливан и винаги сме поставяли геостратегическата ориентация и сила на България на единственото място в единствения разговор“, допълни Борисов.

"Не се изкушихме да закупим по-стари изтребители. Можехме да дадем парите за пенсии и заплати, но нашата армия заслужава най-доброто. Подло беше, че ни обвиниха в лобизъм. При всичките ни срещи винаги сме поставяли геостратегическото положение на България, никога не е ставало дума за лобизъм или корупция“, подчерта той.

Борисов говори и за проекта втора атомна централа: „Беше структуриран правилно и правилно си го платихме, така, както самолетите - да са си наши. И ние сега, като собственици можем да си търсим партньори. В парламента ще отидем, когато вече има решение за конкурса - ще вземем най-правилното решение за държавата. Много трудни, но геостратегически решения се взеха“, каза той на форума във връзка с проекта за АЕЦ "Белене".