Малко след 09.30 часа Руската църква отново отвори врати. Новият предстоятел, назначен от руския патриарх - протойерей Владимир Тишчук, отслужи молебен за здраве и благоденствие заедно с тримата български свещеници, назначени от Негово светейшество българския патриарх Неофит, а в събота се очаква да бъде и първата литургия.

Храмът беше затворен след като държавата ни отзова трима свещеници за нарушение на дипломатическите правила.

На отварянето на храма присъстваха посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова, Румен Петков, председател на партия АБВ, Свежана Тодорова, председател на Съюза на българските журналисти. 

Пред журналисти посланик Митрофанова изрази своята радост и удовлетворение от възстановяването на дейността на храма и каза, че днес е празник. Тя определи затварянето на руската църква като политически акт, при който "някой трябваше да покаже нещо някому". По отношение на собствеността на църквата Митрофанова каза, че са налични всички документи, има всички юридически основания, според които не може да има никакво съмнение, че тя принадлежи на руското посолство

Руската църква молебен
БГНЕС

"Църквата е руска. Подарена е и земята, и земята под Московския дом - това е бившо царско посолство. Имаме всички документи и те са надлежни. Имаме нотариален акт, всичко имаме - всички документи от самото начало на създаването на тази църква", каза Митрофанова.

Между историята и споровете: Руската църква си остава една от най-изящните сгради в София (ГАЛЕРИЯ)

"Не знам какво е проучила прокуратурата относно собствеността на църквата, знам това, което и вие. Прокуратурата казва, че има 4 тома, не е ясно какво може да има в четири тома. Така че ще видим", посочи посланичката.

На въпрос защо новият предстоятел на храма отец Владимир е пристигнал с кола с украинска регистрация, руският посланик отговори: "Защото тук един от свещениците е от Украйна, от Донецк".

Запитана дали ще има още проблеми с Руската църква, Митрофанова обясни: "Проблеми има всеки ден, едни или други, образуват се различни препятствия, но се надявам да няма. Църквата така или иначе е отделна от държавата и трябва да работи нормално. Тази църква е популярна сред софиянци и се надяваме всичко да бъде наред“.

Руската църква молебен
БГНЕС

Клирикът на Виенската и Австрийска епархия протойерей Владимир Тишчук беше назначен за нов представител на Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил за предстоятел на Подворието на Руската православна църква в София.

Денков: Не изгонихме руски свещенци, а хора, работещи срещу националните ни интереси

Храмът "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София беше затворен след експулсирането на предстоятеля му и двама беларуски свещеници. Последва реакция на руското посолство в България, което съобщи, че църквата на този етап ще прекрати своята дейност, а по-нататъшната ѝ съдба ще бъде решена от Руската православна църква. След затварянето на църквата граждани се събраха пред сградата, запалиха свещи, оставиха цветя и настояха тя да бъде отворена.

Руската църква молебен
БГНЕС

На 24 септември съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски призова Софийския митрополит да се възстановяват богослуженията в храма. Пеевски увери миряните, че ще ДПС ще предприеме необходимите законодателни промени за осигуряването на издръжката на храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец"."Като представители на светската власт ние можем само да предложим подкрепата си на Българската православна църква и нейните вярващи", се посочва в позицията на Пеевски.

Пеевски поиска министър Цеков да заведе дело за собствеността на руската църква

На следващия ден българският патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да извършват богослуженията в храма. От Светия синод подкрепиха действията на патриарха, но уточниха, че отварянето на църквата не е от компетенциите и в правомощията на Българската православна църква.

На 27 септември Върховната касационна прокуратура съобщи за постъпил сигнал от народни представители в 49-ото Народно събрание, свързан със собствеността, стопанисването и експлоатацията на храма. Прокурор от СГП по реда на Закона за съдебната власт възложи извършването на проверка от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Руската църква молебен
БГНЕС

На първи ноември министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков заяви след среща с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, че проверка на прокуратурата е установила, че има основание държавата да атакува по съдебен път собствеността върху храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец".

В същия ден съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски настоя Министерството на регионалното развитие и благоустройството "да предприеме незабавни действия за връщането на хората на храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Междувременно Прокуратурата на Република България съобщи, че  и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е сезирал министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков с предложение за предявяване на иск за признаване на правото на собственост на българската държавата и за отмяна на издадения нотариален акт, касаещ собствеността на православния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в гр. София.

Руската църква молебен
БГНЕС

БТА, БНТ, DarikNews.bg