/ БТА
"България в последните години заема достойно място на винената карта на света и се утвърди като предпочитана дестинация за винен туризъм". Това заяви във Видин министърът на земеделието и храните Иван Иванов. Днес той бе гост на празника на лозаря - Трифон Зарезан, в лозовите масиви, разположени на 1500 дка в землищата на видинските села Кошава и Гомотарци, на брега на река Дунав.

Земеделският министър каза, че присъствието му днес в Северозападния край заедно с депутатите е сигурен знак, че този регион има своя потенциал и държавата има дълг към него. Този край има свое бъдеще и направената тук инвестиция в лозаро-винарския сектор го доказва. Само за миналата година, допълни министърът, във Видинския регион по оперативна програма от Държавен фонд "Земеделие" са получени близо 1,7 млн. лева.

Негово и Нейно Величество виното и любовта - какво празнуват българите (СНИМКИ)

Той уточни, че държавата ще бъде добър партньор на лозарите и винарите. В бюджет 2022 г. са предвидени 111 млн. лв. за т. нар. COVID мерки , като част от тях ще отидат за лозаро-винарския сектор. Нашият бъдещ Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони ще бъде една мащабна инвестиция в българското земеделие. До края на месеца Стратегическият план ще бъде внесен в Брюксел, каза още министър Иванов. Той определи лозаро-винарския сектор като приоритетен за аграрното министерство.

На празника на лозаря днес, в лозовите масиви заедно със земеделския министър, лозята зарязаха видинският владика Даниил, който отслужи и водосвет, депутатите от Видинския край - Филип Попов, Иво Атанасов и Петър Миланов, кметът на Видин, много жители от района.
БТА