Министърът на транспорта ще контролира дейността на Авиоотряд 28
Министърът на транспорта ще контролира дейността на Авиоотряд 28 / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Правителството прие нов устройствен правилник на Авиоотряд 28, който отразява направените изменения в Закона за гражданското въздухоплаване. С тях авиационният оператор бе преобразуван от първостепенен разпоредител с бюджет към Министерския съвет във второстепенен разпоредител към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, който ще осъществява контрол върху дейността му.

Устройственият правилник определя дейността, функциите и състава на Авиоотряд 28, реда за осъществяване на полети, финансирането му. Той забранява извършването на частни полети, като единствено МВР и здравното министерство ще могат да използват самолетите при спешни случаи.

Всяко пътуване ще се разрешава от министъра на транспорта, а за да летят с правителствен самолет, министрите трябва да имат заповед за командировка, подписана от премиера.

Правилникът предвижда още самолетите да могат да се използват от националните отбори в съответните спортове, но с поръчка от спортното министерство, одобрена от министър-председателя.

Правителството прие и Тригодишен план за действие за изпълнението на Националната програма за развитие „България 2020”. Планът обхваща периода 2014-2016 г. и основната му цел е да допринесе за постигането на трите стратегически цели на НПР „България 2020” - повишаване на жизнения стандарт чрез конкурентоспособно образование и обучение, създаване на условия за качествена заетост и социално включване и гарантиране на достъпно и качествено здравеопазване; изграждане на инфраструктурни мрежи, осигуряващи оптимални условия за развитие на икономиката и качествена и здравословна околна среда за населението; повишаване на конкурентоспособността на икономиката чрез осигуряване на благоприятна бизнес среда, насърчаване на инвестициите, прилагане на иновативни решения и повишаване на ресурсната ефективност.