Министерството на отбраната поднесе извинения на работниците, които са били в цеха по време на инцидента, както и на собственика на фирмата
Министърът на отбраната в служебния кабинет Георги Панайотов определи случилото се по време на военно учение в Чешнегирово като инцидент и очевидно недоразумение.

Министерството на отбраната поднесе извинения на българските граждани, които са били в цеха по време на инцидента, и на собственика на фирмата. Министерството поема ангажимент да обезщети фирмата, ако има нанесени материални щети, каза Панайотов на брифинг във ведомството, който обясни, че е свикал заради силния обществен и медиен интерес към инцидента от 11 май в Чешнегирово.

Посолството на САЩ у нас се извини заради нахлуването на американски войници в наш цех (ВИДЕО)

Армията на САЩ също поднася извинения както на българските граждани, така и на собственика на фирмата. Тя поема ангажимент за в бъдеще да не допуска подобни инциденти, каза Георги Панайотов.

Министърът каза, че в посочения период в този район се е състояло натовското учение Swift response, в което са участвали почти 2000 военни от няколко съюзнически държави и над 100 самолета. По думите му, това е изключително широкомащабно учение на наша територия и е много успешно за всички съюзнически сили. В рамките на това учение, както се видя и от публикувания в медиите видеоклип, се случва инцидент - очевидно недоразумение. Защото съюзнически военнослужещи със задача да прочистят района на десанта, тъй като учението представлява оттрениране на тактически въздушен десант, са излезли извън периметъра на учението. Влезли са в цеха, който се вижда на видеоклипа, и търсели противниковите сили, които, по думите на министъра, очевидно не са работещите цивилни граждани, които се виждат на кадрите.

Румен Петков поиска началникът на отбраната незабавно да бъде отстранен от длъжност

Георги Панайотов каза, че, както се вижда от видеоклипа, не е упражнено никакво насилие от страна на съюзническите военнослужещи. Не са използвани никакви груби методи и мерки. Те са наредили на българските граждани, които работят в цеха, да седнат. Аз съм бил на война, и когато военнослужещи действат при военни условия, те не се церемонят. Нареждат на гражданите, дори да са цивилни и невъоръжени, да легнат незабавно на земята, по корем, с лице на земята и ръцете да бъдат сложени зад врата. Това, както се вижда от видеоклипа, не се е случило, отбеляза министърът. Инцидентът, въпреки това, е повече от неприятен, защото показва някакви пропуски, заяви Георги Панайотов. Той е наредил проверка по случая, с чиито резултати медиите ще бъдат запознати, когато тя приключи, което се очаква да стане до дни.

Не е имало информация, защото не е подаден доклад. Очевидно има отговорни лица и военнослужещи, които трябва да понесат отговорност, но фактът е такъв - не е подадена информация. Не е докладвано на ръководството на Военната полиция, и съответно на ръководството на МО, каза Панайотов в отговор на въпрос. Когато сте разбрали вие, тогава съм разбрал и аз, каза министърът, попитан дали има прикриване на информация по случая при положение, че той е от 11 май, а за него се разбира сега. По думите му, няма прикриване на информация, а не е имало докладване на такава.

Американски войници нахлуха в цех в Чешнегирово (ВИДЕО)

Това е едно недоразумение. Мисля, че е малко пресилено да се нарича инцидент случка, в която никой не е наранен, срещу него не е упражнено никакво насилие, не са използвани никакви груби методи, военнослужещите на съюзническата държава не са били въоръжени с бойни боеприпаси, коментира министър Панайотов, като добави, че за последното хората не е имало как да знаят. Така че има изключително неприятно недоразумение, взимаме мерки, заяви министърът.

Пред журналисти той каза, че не е имал възможност да разговаря със собственика на цеха и добави в коментар на въпроса, че собственикът е предприел съдебни действия, че това е негово право, защото живеем в свободна държава, където всеки може да предприеме такива.

По време на брифинга министърът заяви още, че такива учения ще се състоят и в близко бъдеще, България е член на Северноатлантическия алианс от 2004 г. и като съюзник страната изпълнява своите задължения и е активен участник в алианса.

БТА