/ БГНЕС
Русия в Западните Балкани се опитва да предотврати евроатлантическата ориентация и интеграция на региона. Извършват се систематични хибридни атаки. България трябва да бъде щит срещу руското проникване в Югоизточна Европа.

Това заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София, предаде репортер на БГНЕС.
Запрянов посочи, че амбицията на Русия е да възстанови своето влияние в Европа, включително чрез военна сила.

"Русия в Западните Балкани се опитва да предотврати евроатлантическата ориентация и интеграция на региона. Извършват се систематични хибридни атаки. България трябва да бъде щит срещу руското проникване в Югоизточна Европа. Кремъл използва кибератаки, дезинформация, икономически и енергиен натиск и други инструменти", обясни министърът на отбраната.

София събира парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО

Запрянов каза, че България също е обект на опити за зловредно влияние от страна на Москва, но българската държава е подготвена и очаква такива дейности на дезинформация по отношение на европейските избори.

Запрянов подчерта, че НАТО е по-нужна от всякога и крайъгълен камък за нашата сигурност.

"Многонационалната бойна група в България е от съществено значение за Източния фланг и трябва да бъде разширена до ниво бригада", каза още той.
Военният министър подчерта нуждата от "продължаване на решителната подкрепа за Украйна, докато се стигне до победа".

Атанас Запрянов отбеляза, че се разглежда възможността за допълнителна подкрепа на Украйна в областта на ВВС.

"Сигурността на Европа зависи от тази война. Украйна трябва да разполага със всички необходими оръжия, за да възпре агресията на Русия. Трябва да имаме дългосрочен план. Необходима е активност на Алианса в Черно море и борба със стратегическите цели на Русия", допълни Запрянов и посочи, че реториката на Москва за употреба на ядрени оръжия е неприемлива.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС