/ Президенство
Вероятно три избирателни секции ще бъдат открити в Русия за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 октомври, каза служебният министър на външните работи Николай Милков на срещата при президента с представители на институциите, отговорни за подготовката и провеждането на вота 2 октомври.

Министър Милков отбеляза, че по-специфична ще бъде организацията на изборите в Русия и Украйна. Той отново изрази надежда, че няма да има проблеми с организацията и провеждането на вота в Русия. Българската страна е поискала разкриване на избирателни секции, като там обикновено се организират 4-5, но в момента вероятно секциите ще бъдат 3, в зависимост от активността на хората, посочи Милков.

По отношение на Украйна е поискано съгласие чрез украинското посолство у нас, тъй като посолството ни в Киев преустанови временно дейността си. Министър Милков каза, че за организацията на вота в Украйна ще се разчита в най-голяма степен на активността на българската общност, защото командироването на служители е сложно в условията на съществуващ военен риск. 

Радев: От огромно значение е тези избори да излъчат устойчиво и отговорно управленско мнозинство (ВИДЕО)

Николай Милков посочи, че  към момента има вече десетина съгласия от приемащи страни за разкриване на секции като от МВнР очакват разкриване на около 700 до 750 секции, включително на тези, които се разкриват автоматично. Министерството се подготвя за организацията на около 800 секции, за да има известен аванс, уточни Милков.  Той припомни, че сумата за организиране на вота зад граница е 7 635 600 лв. Необходими са и около 400 души от други ведомства, които да участват в секционните избирателни комисии в чужбина като членове на комисиите, на представители на държавната администрация в тях. На места се налага командироването на повече от един човек, тъй като в местните общности няма достатъчно желаещи, отбеляза министър Милков. 

Николай Милков апелира всички отговорни институции, ако е възможно, бързо да подготвят изборните книжа, машините, за да може своевременно МВнР да организира изпращането им, предвид проблемите с летищата, които съществуват в света в момента. 

Министър Милков каза също, че МВнР разчита на българските общности зад граница за диалог и съвместна работа за организирането и провеждането на вота.
В срещата на "Дондуков" 2 участваха председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, служебният вицепремиер по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на Главна дирекция „ГРАО“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на Министерството на електронното управление и на „Информационно обслужване“ АД.
БТА