/ NOVA
Министърът на икономиката Лъчезар Борисов и изпълнителният директор на Национална компания индустриални зони (НКИЗ) Антоанета Барес проведоха среща, на която обсъдиха разрастването на Икономическа зона София-Божурище и на Индустриален и логистичен парк Бургас.

Министър Борисов заяви, че на заседанието Министерски съвет е одобрено финансирането на публична общинска инфраструктура по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) за изграждане на елементи от общинска пътна инфраструктура в Промишлена зона „Север“, Бургас, съобщиха от Министерство на икономиката.

„От бюджета на Министерството на икономиката на Община Бургас ще се предоставят средства в размер на до 1 670 558 лева, като инфраструктурата се изгражда във връзка с изпълнението на сертифициран по ЗНИ инвестиционен проект в общината“, подчерта той.

Антоанета Барес каза от своя страна, че НКИЗ реализира проекти в цяла България. „За последните 4 години доказахме, че реализацията на индустриалните зони е ефективен механизъм за привличане на инвестиции.

Лъчезар Борисов: Ще окажем пълна подкрепа на бизнеса по време на затварянето

Важното за нас е инвеститорът да остане в България, да избере най-подходящото място за неговия бизнес“, допълни тя. По думите й, развитието на Индустриален и логистичен парк - Бургас навлиза в нов етап, обособена е нова Промишлена зона "Юг", която се намира в близост до пътния възел Бургас-Средец-Созопол. Площта й е 600 декара.

„Към терените вече има интерес от производства в сферите на текстилната и металната промишленост, медицинската индустрия, както и производител на електрически инсталации и климатизация“, заяви тя.

Икономическият министър посочи, че развитието продължава с апортирането на още 150 декара, което реално ще бъде третата фаза на развитие на индустриален и логистичен парк Бургас.

Министър Борисов подчерта, че във връзка с разрастването на Икономическа зона София-Божурище и значителното увеличение на пътния трафик към и от Божурище, от страна на Министерство на икономиката и НКИЗ са предприети редица мерки за осъществяване на допълнителна инфраструктурна свързаност до община Божурище и в частност до индустриалния парк.

„Проведохме ползотворни срещи  с кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, както и с кмета на Община Божурище Георги Димов, на които договорихме приключването на работата по подписване на споразумението за достъпа до Икономическа зона София-Божурище по отношение на пътя и продължението на бул. "Царица Йоанна" до зоната.

Държавата отпуска още 100 млн. лв. за безлихвени кредити (ВИДЕО)

Очакваме, че на следващото заседание на Столичния общински съвет точката ще бъде обсъдена и веднага след това ще се подпише споразумението и ще стартира изпълнението заедно с АПИ на този мащабен проект, който е важен и за този регион.

Икономическият министър коментира още, че днес е одобрен Меморандум за разбирателство за изпълнение на приоритетен инвестиционен проект на стойност над 107 млн.лв. , който ще създаде над 200 нови работни места в община Самоков.

„С този проект само от началото на годината инвестиционните проекти насърчени по Закона за насърчаване на инвестициите са на стойност над 700 млн.лв. и ще създадат близо 1200 работни места“, каза той.