Министър Данаилов заминава на двудневно посещение в Париж
Министър Данаилов заминава на двудневно посещение в Париж / снимка: Sofia Photo Agency

Министърът на културата проф. Стефан Данаилов заминава за Париж за участие в двудневното неформално заседание на Съвета на ЕС в областта култура и аудиовизуална политика. Проявата, която ще се състои във Версай, е първата на високо равнище по програмата на Френското председателство.

В дневния ред на заседанието за понеделник се предвижда министрите да водят свободна дискусия за предприемането на специфични мерки в рамките на ЕС за използване на всички възможности за улесняване на обществения достъп до културното наследство и за неговото популяризиране. Всички държави-членки са приканени да споделят своя опит на национално ниво за борба с нелегалния трафик на културни ценности.

Ще се обменят мнения и по инициативата „Европейски знак за наследство”, възникнала през 2006 г. по предложение на министрите на културата на Франция и Унгария. Целта на тази инициатива е да се идентифицират и свържат в мрежа обекти на културното наследство, паметни места, природни резервати, пейзажи, включително от областта на съвременното и нематериалното наследство, на които по унифицирани за всички европейски страни критерии се присъжда новоучреденият „Европейски знак за наследство”.

Във вторник министрите ще обсъдят въпроси в областта на аудиовизуалната политика, като вниманието специално ще бъде насочено към аудиовизуалните аспекти на реформата в управлението на радиочестотния спектър, предприемането на адекватни мерки за опазване на правата на интелектуалната собственост в цифрова среда, задължението за излъчване на „must-carry” канали. Тази дискусия цели да се улесни въздействието на реформата върху аудиовизулната регулация и способността на държавите-членки да предизвикат обществен интерес и оценка на поставените цели.

На 22 юли в галерия „Пон Ньоф” в Париж – изложбена зала на едноименната асоциация, чийто председател е съпругата на президента Бернадет Ширак, ще бъде открита изложбата „Буквите на България – Азбука на Европа”. По-късно същата вечер върху фасадата на българското посолство ще бъде представена светлинната инсталация „Отвъд видимото”, чиито автори и изпълнители са Валентин Стефанов и Нина Ковачева. Това са първите две прояви от програмата на българското участие в „Европейски културен сезон”, който се провежда във Франция от юли до декември тази година.