/ iStock/Getty Images
Няколко конкурса за войнишки длъжности организира Министерството на отбраната. В тях могат да кандидатстват желаещите да станат част от Въоръжените сили на Република България.

Обявени са конкурси на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Съвместното командване на силите и Националната гвардейска част. За завършили медицина Военномедицинска академия също обяви 30 вакантни длъжности.

Всички конкурси са за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната и в чужбина. Заявленията на кандидатите и необходимите документи се подават чрез структурите на Централното военно окръжие (ЦВО) по местоживеене. Детайлна информация за спецификите на длъжностите и перспективите на военната кариера могат да бъдат получени също от експертите на ЦВО.

Повечето от конкурсите за вакантни войнишки длъжности включват тест за проверка на общата култура, физически тест и събеседване. За някои от длъжностите има и специфични изисквания.

Кандидатите, спечелили конкурсите, се приемат на военна служба, ако към датата на сключване на договора за военна служба не са навършили 40 години.

***
В Сухопътните войски са обявени 200 вакантни войнишки длъжности в различни гарнизони. 

Във Военновъздушните сили (ВВС) са обявени 169 вакантни войнишки длъжности. 

Във Военноморските сили (ВМС) са обявени 177 вакантни длъжности за матроси (войници). По-голямата част от тях са за военни формирования в гарнизоните Варна и Бургас. 

В Съвместното командване на специалните операции (СКСО) са обявени 66 вакантни длъжности. 

В Националната гвардейска част (НГЧ) са обявени 50 вакантни войнишки длъжности. 

В Съвместното командване на силите (СКС) са обявени 30 вакантни войнишки длъжности за военни формирования в София и Горна Малина. 

Със заповед на министъра на отбраната са обявени 30 вакантни длъжности за военнослужещи във Военномедицинска академия. Длъжностите са за 11 офицери (лекари) и 20 сержанти (медицински сестри и лаборанти). Конкурсът включва изпит по физическа подготовка и събеседване. 

Обявите за конкурсите, приложенията към тях и Единният армейски тест са публикувани на страницата на Министерството на отбраната в рубриката „Обяви и конкурси“.
Министерство на отбраната