Михо Михов: Недопустимо е да се откажем от въздушния си суверенитет
Михо Михов: Недопустимо е да се откажем от въздушния си суверенитет / снимки: БГНЕС

Законопроектът за промяна на Закона за отбраната и въоръжените сили страда не само от технически неточности, но и от липса на по-ясна визия на промените в чл.130 и чл.28. Това заяви в Авиобаза Граф Игнатиево Михо Михов, председател на Парламентарната комисия по отбрана.

Аз лично не се ангажирам да кажа, че категорично ще гласувам за. Не мога да кажа какво ще гласувам, но тогава, когато българското въздушно пространство след половин година или една година стигне до този праг, видимо ще се налага такъв закон, заяви ген. Михов.  Той очаква да се обърнат нещата и вярва, че с тази емоционалност тези дни обществото подсказва на премиера, че не е допустимо българската 102-годишна авиация да се откаже от самостоятелното осигуряване на своя суверенитет. Да не го делим на въздушен - защото въздушният суверенитет е пряко свързан със земния и морския, каза депутатът от АБВ.

На въпроса, който наистина разбуни тези дни обществото - хипотезата българското въздушно пространство да се охранява от турска военна авиация, Михо Михов каза: „Не би следвало да разсъждаваме за турските авиатори - от една страна те са много близко и по-икономично би било да излезе на нашия данъкоплатец, щото и това ще се плаща, летейки от тяхна територия”.

Михо Михов Недопустимо е да се откажем от въздушния си суверенитет
netinfo

„От друга страна, все пак имаме тази историческа обремененост - тези 15-20 години, когато позагърбихме живота с образа на врага от юг. Не бих казал, че много лесно можем да дадем нашия въздушен суверенитет да се поеме от турската авиация. Но както е тръгнало с политически средства да решаваме военно-технически, може и това да се случи, посочи ген. Михов.

„Военно-техническите средства и знания трябва да са водещи в тази област по отношение на отбраната. Военно-политическите и дипломатическите ще ги осигуряват”, посочи още той.

Източник: БГНЕС