Международната общност ни поздрави за разследването на атентата в Бургас
Международната общност ни поздрави за разследването на атентата в Бургас / снимка: Impact Press Group

Европейските и евроатлантически партньори на страната ни изразиха своята подкрепа и солидарност с България в борбата срещу тероризма. Те поздравиха българското правителство за професионално проведеното разследване на атентата на летище Сарафово през юли миналата година.

Десетки държави и политически лидери категорично осъдиха всяка форма на тероризъм и отново изказаха съпричастност към жертвите на атентата и техните близки, съобщиха от Министерство на външните работи.

15 страни-членки на ЕС - Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Нидерландия, Кралство Испания, Италия, Малта, Гърция, Германия, Унгария, Франция, Естония, Кралство Швеция, Словашката република, Кралство Дания, Австрия, Ирландия изразиха готовност да окажат съдействие на България, за да бъде доведено разследването на този ужасяващ акт до край и виновните за него да бъдат изправени пред правосъдието. Същата подкрепа страната ни получи от САЩ, Австралия, Канада, Израел, както и от международни организации, сред които Европол.

"Намираме за особено окуражаваща публично изразената от премиера на Ливан позиция, че страната му е готова да сътрудничи на българското правителство в продължаващото разследване на атентата", заяви министър Николай Младенов и благодари на всички партньори, в ЕС и извън него, помогнали на българските власти за разследването.