Между отделните случаи на менингит няма връзка
Между отделните случаи на менингит няма връзка / netinfo

Няма основание за тревога сред населението по отношение на регистрираните случаи на менингит. Няма данни за епидемично разпространение на заболяването, съобщиха от здравното министерство . Случаите на починалия ученик от София и починалото дете със същата диагноза в Пловдив не са свързани.

Взети са всички мерки, свързани с контактните с тях хора, каза за Дарик радио началникът на противоепидемичен отдел в Министерството д-р Ангел Кунчев.

В Министерство на здравеопазването очакват резултатите от бактериологични изследвания, които да потвърждават диагнозата менингококов сепсис за случаите в Пловдив, каза за Дарик началникът на противоепидемичен контрол д-р Ангел Кунчев. По думите му между отделните случаи на менингит няма връзка и са взети всички необходими мерки за проучването им.

Д-р Ангел Кунчев обясни:

Мерките са свързани преди всичко с всеки конкретен случай, защото най-ефективното е издирването на контактните и поставянето им под медицинско наблюдение. Това е направено във всеки един от случаите. Освен, че се наблюдават, на тях им се прави профилактика с антибиотик в рамките на 45 дни. Ако е необходимо, се правят изследвания, макар че характерното за този причинител е, че той е достатъчно широко разпространен сред хората. Между 10 и 15% от нас го носят непрекъснато в носоглътката. Счита се, че се активира, когато има наличие на проблеми с имунитета, наличие на преумора в организма, стрес, на базата на който той да може да предизвика такава генерализирана инфекция.

За тази година колко са случаите?

В момента ние правим такава справка и за Пловдив за инфекциозна клиника за последния месец какви точно случаи са приети, защото и за тези, които съобщават, ние все още нямаме пълно доказателство, че става въпрос наистина за три случая и че са точно от менингококов сепсис, тъй като менингит могат да предизвикат много други вируси и бактерии.