Меглена Кунева: Хората не мрънкат, мрънкат управляващите
Меглена Кунева: Хората не мрънкат, мрънкат управляващите / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Меглена Кунева: Хората не мрънкат, мрънкат управляващите
61058
Меглена Кунева: Хората не мрънкат, мрънкат управляващите
  • Меглена Кунева: Хората не мрънкат, мрънкат управляващите

Движение „България на гражданите" обеща 1 млрд. лева за образование, ако поемат управлението на държавата. Това стана ясно от думите на лидера му Меглена Кунева, която представи политическата платформа на формацията.

Също така от движението поеха отговорността да инициират референдум за свикване на Велико народно събрание за промяна на Конституцията. Сред измененията, които предвиждат от политическата сила, са премахването на поста зам.-министър, както и намаляване на броя на депутатите.

Кунева обеща и страната ни да върви към растеж на икономиката, доходите и заетостта.

Страната ни не влезе в ЕС, за да остане най-бедната държава, а тя е такава заради смазания малък и среден бизнес, замразените доходи и сринатия пазар на труда. Това заяви Меглена Кунева и посочи в какво състояние ще се намира държавата след сегашното управление.

„Знаем какво ще заварим в България и не можем да се правим, че сме изненадани след няколко месеца, когато изборите преминат и се надявам „България на гражданите" поеме кормилото на своите обещания. България на илюзиите и България на онези, които се борят всеки ден за физическото си оцеляване; България на близките кръгове на властта и зависимостите и България на смачкания дребен и среден бизнес. Хората не мрънкат, мрънкат управляващите", каза Кунева.

Движението няма да подкрепи републикански бюджет, в който не се предвиждат 4,5 процента от БВП за образование, каза Кунева и очерта приоритети на политическата сила.

„Още през следващата година за образование трябва да бъдат отпуснати малко по-малко от 1 млрд. лв. повече. В рамките на един управленски мандат поемаме ангажимент да възстановим училищното здравеопазване, да осигурим спортен салон или спортна зала във всяко българско училище и на втората година от нашето управление да няма нито едно дете, което да чака прием в детската градина. Поемаме ангажимент да бъдем в основата на първия истински референдум в историята на България. Това е референдумът за свикване на Велико народно събрание, което да промени конституцията и да осъществи дълбоки промени в съдебната власт и във функционирането на държавата, преуреждане на съдебната система и системата за сигурност", допълни още Кунева.

Освен магистралите ще бъдат ремонтирани и голяма част от първокласните и третокласните пътища, обеща Кунева.